‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 24 aprilie, 2024
10 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriÎn Moldova numărul vacilor a coborât la minimul istoric

În Moldova numărul vacilor a coborât la minimul istoric

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

În prima jumătate a acestui an volumul producţie de lapte a mai scăzut cu 9,2%, până la 203.500 de tone, arată raportul „Producţia globală agricolă în ianuarie-iunie 2018″, publicat de Biroul Naţional de Statistică.

Cel mai mult a scăzut producţia de lapte în întreprinderile agricole mari – cu 11,8%, iar în gospodăriile populației cu 9%. De notat că gospodăriile populației deţin peste 94% din producţia de lapte.

Scăderea producţiei de lapte în Republica Moldova este o tendinţă ce se menţine deja de 30 de ani: de la nivelul-record din anul 1989 de 1,54 milioane tone, la minimul de 462.000 tone din anul 2016.

Această evoluţie îşi are explicaţia în micşorarea efectivelor de vaci, care în prima jumătate a acestui an a coborât la 110.200 de capete, cu 10,3% mai puţin decât în aceeaşi perioadă a anului trecut şi de aproape patru ori mai puţin decât acum 30 de ani.

Scăderea producţiei forţează procesatorii de lapte să apeleze tot mai mult la producţia de import din România, Ucraina, statele baltice etc.

Datele statistice mai relevă că în ianuarie-iunie 2018, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent în gospodăriile de toate categoriile a fost înregistrată majorarea producţiei (creşterii) vitelor şi păsărilor (în masă vie) cu 5,9%, care a fost influenţată de sporirea producţiei în întreprinderile agricole cu 15,9%.

‹ adv ›

Totodată, creşterea vitelor şi păsărilor în gospodăriile populației s-a micşorat cu 1,9%. La 1 iulie 2018 faţă de data respectivă a anului trecut atât în întreprinderile agricole, cât şi în gospodăriile populaţiei a fost înregistrată micşorarea efectivelor de animale de toate speciile, cu excepţia efectivului de porcine în întreprinderile agricole, care a crescut cu 28,8%.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›