Rusia a redus rata dobânzii pentru a cincea oară în acest an

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Banca Centrală a Rusiei a redus dobânda de politică monetară pentru a cincea oară în acest an, pentru a contracara declinul economiei.

Vineri, Banca Rusiei a redus dobânda de politică monetară de la 11,5% la 11%, continuând procesul de scădere a dobânzii cheie început în ianuarie, în condiţiile în care anul trecut rubla a atins noi minime istorice în raport cu euro şi cu dolarul, pe fondul scăderii preţului petrolului şi al sancţiunilor economice occidentale.

Rubla s-a depreciat cu 1,2%, la 60,47 ruble pentru un dolar, după ce guvernatorul Băncii Rusiei a anunţat reducerea dobânzii în linie cu estimările analiştilor.

Rata anuală a inflaţiei a scăzut sub 7% în iulie şi va ajunge anul viitor la ţinta de 4% avută în vedere de Banca Centrală a Rusiei, estimează instituţia. Modificarea ratei dobânzii va depinde de balanţa între riscurilor legate de inflaţie şi cele legate de declinul economiei, se arată în comunicatul Băncii Rusiei.

Banca Centrală a Rusiei estima recent că anul acesta PIB-ul ar putea să scadă cu 5% dacă preţul barilului de petrol vă rămâne în jurul valorii de 60 de dolari. La bursa ICE Futures, cotaţia barilului de petrol Brent cu livrare în luna septembrie a scăzut joi cu 0,07 dolari, ajungând la închidere la valoarea de 53,31 dolari.

Produsul Intern Brut al Rusiei s-a contractat în iunie cu 4,2%, comparativ cu perioada similară din 2014, pe fondul sancţiunilor economice occidentale şi al scăderii preţului la petrol, arată datele publicate marţi de Ministerul Economiei de la Moscova. Comparativ cu luna precedentă, economia rusă a înregistrat un declin de 0,1% în iunie, în linie cu estimările analiştilor. În aprilie şi mai, scăderea a fost de 0,5% şi, respectiv, 0,4%.

Anul trecut, rubla s-a depreciat cu 50% faţă de dolar, pe fondul scăderii preţului la petrol, dar şi al aversiunii investitorilor faţă de activele ruseşti, în urma sancţiunilor impuse Moscovei de statele occidentale.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...