Compania Ryanair ar putea achita despăgubiri în valoare de peste 33 milioane euro pasagerilor afectați de greva recentă

1969929
Foto: Корреспондент.net

Compania Ryanair ar putea achita despăgubiri în valoare de peste 33 milioane euro, dacă pasagerii afectați de greva recentă ar cere despăgubiri. Circa 120 de mii de pasageri au fost afectați ca urmare a grevelor personalului operatorului Ryanair din luna iulie.

Compania Ryanair le-a transmis însă pasagerilor că, „întrucât  zborurile anulate au fost cauzate de circumstanţe extraordinare, nu datorăm nicio compensaţie”, scrie digi24.ro.

Cu toate acestea, Curtea Europeană de Justiţie a decis anul acesta că greva personalului de zbor nu constituie o „circumstanţă extraordinară”.Dacă un zbor întârzie mai mult de trei ore sau dacă este anulat, ori dacă unui pasager îi este refuzată îmbarcarea, pasagerii pot beneficia, în anumite circumstanţe, de o compensaţie financiară de până la 600 euro de persoană, în plus faţă de orice redirecţionare sau rambursare a biletului oferită de compania aeriană.

Condiţia este ca aeroportul de plecare să se afle în UE sau ca transportatorul aerian să aibă sediul în UE. În plus, motivul întârzierii zborului trebuie să fie cauzat de compania aeriană.

Compensaţia trebuie revendicată în termen de trei ani de la data întârzierii zborului.

Circumstanţe extraordinare, cum ar fi furtuni sau urgenţe medicale, înseamnă că transportatorul aerian este scutit de obligaţia de compensare a pasagerilor. Dacă sunteţi blocat la un aeroport timp de mai mult de două ore, companiile aeriene sunt, de asemenea, obligate să le ofere pasagerilor mese, băuturi gratuite, acces la comunicare şi chiar cazare, dacă este necesar.

Curtea Europeană de Justiţie a hotărât în luna aprilie a acestui an că toate companiile aeriene trebuie să-i despăgubească pe pasageri pentru întârzieri şi anulări ale zborurilor, chiar dacă motivul pentru aceasta a fost o grevă a personalului companiei aeriene, măsură care se aplică tuturor grevelor anterioare dar şi celor viitoare ale companiilor aeriene.

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente