19:42:07 23.04.2024
Stiri

Indicele Integrării Europene: „R. Moldova CONDUCE topul țărilor Parteneriatului Estic, dar RISCĂ să-și piardă poziția de lider”

Politică 17.03.2015 15:43 Vizualizări1358 Autor: Ziarul National
Indicele Integrării Europene: „R. Moldova CONDUCE topul țărilor Parteneriatului Estic, dar RISCĂ să-și piardă poziția de lider” karadeniz-press.ro


„R. Moldova rămâne un lider în regiune, urmată de Ucraina și Georgia, dar nu putem spune că înregistrează un progres major în comparație cu alte țări, ci, mai degrabă, o stagnare. Liberalizarea regimului de vize este unul dintre cele mai mari progrese înregistrate”.

Constatarea îi aparține directorului Asociației de Politici pentru o Societate Deschisă (PASOS), Jeff Lovit, coordonatorul Indicelui Integrării Europene 2014 pentru ţările Parteneriatului Estic (PE), prezentat astăzi de către IDIS „Viitorul”.

Acest Indice, elaborat de un grup de circa 50 de experţi ai societăţii civile din ţările Parteneriatului Estic şi UE, reflectă progresul realizat de cele şase ţări în procesul de integrare europeană pentru perioada ianuarie 2013 - iunie 2014 (R. Moldova, Ucraina, Georgia, Azerbaidjan, Armenia, Belarus).

Leonid Litra, expert la Institutul de Politică Mondială din Kiev, a declarat că R. Moldova ocupă pentru al patrulea an consecutiv primul lor printre țările PE, dar nu este la mare distanță de Georgia și Ucraina.

„În acest an, Georgia a înregistrat cel mai mare progres per ansamblu, apropiindu-se de R. Moldova, în special datorită rezultatului înregistrat în Managementul Integrării Europene. Avem o clasă cu șase elevi care încearcă să-și facă temele, dar nu întotdeauna reușesc. Dacă lucrurile vor evolua la fel, anul viitor R. Moldova va ajunge pe locul doi în acest top”, atenționează Leonid Litra, citat de un comunicat de presă al IDIS „Viitorul”.

Printre problemele stringente ale R. Moldova se numără asigurarea securității economice și realizarea reformelor în sistemul justiției.

„R. Moldova are de îndeplinit cinci teme importante pentru a continua cursul integrării europene. Acestea sunt: problema sistemului bancar. Cu cât mai transparent va fi rezolvată, cu atât R. Moldova va demonstra că este pregătită pentru procesul de integrare europeană; reformarea sistemului justiției este cea mai mare restanță a R. Moldova alături de combaterea corupției. Celelalte două probleme se referă la asigurarea unui climat investițional favorabil și armonizarea legislației naționale la standardele europene”, a declarat Witcher Slagter, șeful Direcției politică și economie din cadrul Delegației UE în R. Moldova.

Potrivit aceluiași Indice, R. Moldova a rămas reformatorul de top al regiunii şi s-a apropiat cel mai mult de standardele UE, dar rămâne în urma Ucrainei privind dialogul politic, comerţul şi integrarea economică, precum şi cooperarea sectorială cu UE. Moldova a înregistrat în continuare un scor foarte scăzut în domeniul serviciilor, la acest capitol aceasta a fost depăşită de toate ţările, cu excepţia Armeniei.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md