03:08:58 25.04.2024
Stiri

O publicație internațională a DEDICAT un material R. Moldova: „Un succes economic și anticorupție din Europa de Est”

Politică 27.07.2018 16:22 Vizualizări1224 Autor: Ziarul National
O publicație internațională a DEDICAT un material R. Moldova: „Un succes economic și anticorupție din Europa de Est” captură


Transformările prin care a trecut R. Moldova după frauda bancară din 2014 și reformele îndrăznețe realizate de autorități au transformat republica într-un „succes la nivelul Europei de Est”. La această concluzie a ajuns portalul InsideSources, care a realizat un interviu cu ministrul Finanțelor, Octavian Armașu.

„În urma unui furt bancar dramatic, acum câțiva ani, guvernarea a adoptat reforme semnificative în sectorul financiar și a consolidat legăturile cu Europa. Iar aceste acțiuni au stimulat creșterea economică a Moldovei”, notează sursa citată.

Ministrul Armașu spune că nu a existat alternativă, pentru că țara se afla într-o situație foarte dificilă. Ca urmare, într-o perioadă relativ scurtă, a fost implementată o listă ambițioasă de reforme ce țin de administrarea fiscală, achizițiile publice, pensii, reforma guvernamentală. De asemenea, țara a învățat din greșelile anterioare și a reformat sistemul financiar prin creșterea independenței Băncii Naționale, prin atragerea specialiștilor și a implementarea standardelor internaționale, care au dus la creșterea responsabilității sectorului bancar, dar și a transparenței acestuia, se spune în material.

Jurnaliștii de la InsideSources atrag atenția că reformele au fost deja răsplătite în ceea ce privește creșterea economică, veniturile fiscale și investițiile străine.

„Investitorii strategici din străinătate își îndreaptă privirile spre băncile moldovenești, iar 80% din instituțiile bancare din țară sunt deținute de acționari internaționali transparenți. Un alt semn pozitiv este că ratele dobânzilor pentru obligațiunile de stat s-au redus dramatic, de la 26% în 2016, până la 4-5% în prezent”, exemplifică InsideSources.

Potrivit ministrului Armașu, aceste realizări nu ar fi posibile fără suport internațional, în special din partea Fondului Monetar Internațional.

„Programul cu FMI ne-a ajutat să depolitizăm agenda reformelor, să o ținem în afara luptelor politice interne", a spus oficialul acesta.

Un alt aspect important pentru dezvoltarea republicii este combaterea corupției, iar fenomenul reprezintă încă o problemă gravă pentru Moldova. În context, unul dintre obiectivele reformei fiscale este convingerea businessului să activeze legal, se mai spune în material.

„În ultimii doi ani s-au făcut multe pentru a îmbunătăți acest domeniu și a combate corupția. Cel mai important lucru pe care l-am făcut a fost pachetul de integritate, adoptat de Parlament anul trecut, care a dus la crearea unei agenții de integritate care este acum operațională. Este bine finanțată, avem un buget, am angajat inspectori de integritate și avem o metodologie de abordare a integrității funcționarilor”, a relatat Armașu.

Aceste, dar și alte măsuri aplicate sau planificate de guvernare urmăresc integrarea economiei moldovenești în cea europeană. „Țara își dă seama că trebuie să devină o locație atractivă pentru afacerile străine. Chiar acum, Moldova are un sector IT în creștere și exporturi în industria automotivelor. Sperăm că modificările recente ale legislației fiscale vor stimula și mai mult interesul companiilor din afară”, a punctat ministrul Finanțelor, citat de portalul InsideSources.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md