Principală  —  Ştiri  —  Social   —   În R. Moldova sporesc cazurile…

În R. Moldova sporesc cazurile de violare a secretului corespondenței

Foto: marketingb2b.blog

Numărul cazurilor de violare a dreptului la secretul corespondenței este în creștere în Republica Moldova. Potrivit unui studiu realizat de Procuratura Generală, în primele șase luni ale anului au fost pornite 51 de cauze penale privind infracțiunile cibernetice.

În opinia procurorilor, sporirea numărul de cazuri de violare a secretului corespondenței este cauzată de progresul tehnologiilor informaționale, când majoritatea corespondenței are loc prin intermediul online.

„Analiza cauzelor penale permite a constata existența unei tendințe noi de săvârșire a infracțiunii prevăzute la art.178 CP (violarea dreptului la secretul corespondenţei), prin modalitatea de substituire a rechizitelor bancare în documentele expediate între persoanele fizice şi juridice prin intermediul poştei electronice”, se menționează într-un comunicat de presă al Procuraturii.

În primele șase luni ale anului 2018, procurorii au expediat în judecată pentru examinare în fond 9 cauze penale privind infracţiunile cibernetice. Instanţele de judecată au pronunţat 11 sentinţe de condamnare în privinţa a 11 persoane:

  • 6 sentinţe pentru comiterea pornografiei infantile;
  • 2 sentinţe pentru fraudă informatică;
  • 2 sentinţe pentru violarea dreptului la secretul corespondenţei;
  • o sentinţă pentru fals informatic;
  • o sentinţă pentru accesul neautorizat la reţelele şi serviciile de telecomunicaţii.

În cazul în care dispuneţi de date referitor la săvârşirea unor astfel de infracţiuni, înştiinţaţi procurorii prin depunerea unei plângeri sau a unui denunţ la sediul secţiei specializate din cadrul Procuraturii Generale, str.Mitropolit Bănulescu Bodoni 26, din mun.Chişinău sau apelaţi numărul de telefon: (022) 22-34-54.

Foto: marketingb2b.blog