Banca Mondială se arată profund îngrijorată de modificările fiscale și amnistia de capital votate în Parlament

Banca Mondială se arată profund îngrijorată față de modificările fiscale și amnistia de capital, votate în două lecturi de Parlament.

„Banca Mondială este profund îngrijorată de pachetul recent aprobat de inițiative fiscale și amnistia de capital, deoarece acesta poate submina angajamentul Guvernului Republicii Moldova în lupta împotriva corupției și ar putea avea un impact negativ asupra respectării impozitelor, ceea ce va conduce la riscuri fiscale semnificative. Pachetul este incompatibil cu programul de reformă a politicilor susținut de Grupul Băncii Mondiale.

Banca Mondială va continua să evalueze consecințele pachetului adoptat, pe măsură ce vor fi disponibile mai multe detalii”, se arată într-un mesaj al Băncii Mondiale.

Reacția BM survine după ce în seara zile de ieri, partenerii de dezvoltare ai R. Moldova au criticat adoptarea de către Parlamentul de la Chișinău a modificărilor fiscale, inclusiv a celor care permit legalizarea, contra unei taxe de 3%, a proprietăților și capitalului nedeclarat.

Astfel, Ambasada Statelor Unite la Chișinău s-a declarat extrem de dezamăgită de adoptarea legislaţiei care „va diminua capacitatea Moldovei de a combate spălarea banilor” și „va dăuna climatului de afaceri al Republicii Moldova.

Ambasadorul UE, Peter Michalko, a spus că legislația „adoptată în grabă și în și în mod netransparent” ar putea duce la încălcarea unor angajamente ale guvernării către UE, iar reprezentanța Fondului Monetar Internațional a criticat reformele fiscale adoptate joi, spunând, într-un comunicat, că acestea nu corespund obiectivelor programului sprijinit de FMI.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.