07:10:23 25.04.2024
Stiri

Roman Chirca face trimitere la un RAPORT al „Transparency International” privind amnistia capitalului nedeclarat: „Poate Moldova va reveni din mahmureala manipulărilor”

Economie 27.07.2018 12:00 Vizualizări2180 Autor: Ziarul National
Roman Chirca face trimitere la un RAPORT al „Transparency International” privind amnistia capitalului nedeclarat: „Poate Moldova va reveni din mahmureala manipulărilor” Europa Liberă


Expertul economic, Roman Chirca, consideră că amnistia capitalului nedeclarat este o practică fiscală implementată cu succes în mai multe țări ale lumii, deoarece procedura presupune că autoritățile le oferă cetăţenilor posibilitatea să-și facă publice voluntar bunurile și finanțele nedeclarate în schimbul scutirii parțiale sau totale de la impozitele sau amenzile aferente.

În acest sens, expertul economic face trimitere la un studiu realizat de „Transparency International”, organizație specializată în prevenirea și combaterea corupției.

„Este un material relevant, realizat de „Transparency International” privind practicile internaționale. Poate Moldova va reveni din mahmureala manipulărilor conjuncturiste...”, scrie acesta pe pagina sa de Facebook.

Potrivit studiului la care face referire Chirca, amnistia capitalului nedeclarat este o practică folosită în special în perioadele de criză financiară, care duce pe termen mediu și lung la creșterea bazei fiscale și la colectarea mai multor impozite.

În condițiile în care este realizată corect, legea este benefică pentru toate părțile implicate, arată raportul „Transparency International”. Totuși, reforma trebuie să fie însoțită de aplicarea unor pedepse mai dure pentru cei care nu își vor declara în continuare toate bunurile.

O astfel de lege, potrivit sursei citate, a fost implementată cu succes în Australia. Aceasta a adus venituri la buget de peste 300 de milioane de dolari în doar patru ani. La fel, o astfel de lege a fost adoptată și în Italia, iar veniturile generate au fost de 165 de milioane de euro. În 2015 şi Grecia a implementat o astfel de lege, prin care s-a urmărit convingerea cetățenilor să-și repatrieze capitalurile din băncile elvețiene. Turcia a recurs la aceleași practică în 2016, iar cetățenii au declarat până în 2017 peste 18 milioane de dolari, iar în 2017 alte 18 milioane.

De menționat că Parlamentul a adoptat ieri o lege care prevede amnistia capitalului nedeclarat. Opoziția parlamentară și extraparlamentară a criticat acest document. Cu o reacție negativă au venit Ambasada SUA, Delegația UE la Chișinău, dar și reprezentanța FMI în R. Moldova.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md