Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Reacție critică din partea Șefului…

Reacție critică din partea Șefului Misiunii UE în legătură cu amnistia fiscală

Șeful Misiunii Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, susține că mica reformă fiscală ar putea duce la încălcarea acordurilor dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, motiv pentru care solicită autorităților de la Chișinău să oprească adoptarea acestor legi.

„Republica Moldova și-a asumat angajamente față de UE, printre altele, prin Acordul de Asociere, Agenda de Asociere și Memorandumul privind Asistența Macrofinanciară, dar și angajamente față de alți parteneri internaționali. Legislația adoptată într-o manieră grăbită și netransparentă, dacă va fi aplicată, poate duce la încălcarea acestor angajamente și ar putea fi incompatibilă cu reformele în desfășurare care vizează consolidarea statului de drept, combaterea corupției, spălarea banilor, crima organizată și îmbunătățirea climatului de afaceri. Ne așteptăm ca autoritățile moldovene să oprească procesul de adoptare a acestei legislații și să o alinieze la standardele internaționale”, a scris pe pagina sa de Facebook Peter Michalko, șeful Misiunii Uniunii Europene la Chișinău.

Mai multe organizații ale societății civile își exprimă îngrijorarea și condamnă adoptarea noului proiect de lege privind declararea voluntară și stimularea fiscală, care în esență, potrivit acestora, reprezintă o nouă tentativă de amnistiere a capitalului obținut din surse dubioase.

Cu 56 de voturi, proiectul de lege privind declararea voluntară și stimularea fiscală a fost votat în ambele lecturi. În opinia deputaților care au părăsit ședința, această reformă este promovată contrar prevederilor legale și vine să legalizeze spălarea de bani în R. Moldova.