Atenție: Vineri seara va fi cea mai lungă eclipsă totală de Lună din acest secol. Înainte de miezul nopţii vom vedea o Lună roșiatică

Cea mai lungă eclipsă totală de Lună din acest secol va avea loc vineri noaptea. Momentul va dura o oră și 43 de minute, iar în timpul acesteia, Luna va căpăta o culoare roșiatică. În plus, întregul eveniment se va desfășura pe o durată de aproape 4 ore.

Eclipsa din iulie va fi mai lungă decât Superluna albastră sângerie ce a avut loc în ianuarie 2018.

Luna va căpăta o culoare roșiatică sau chiar ruginie în timpul eclipsei în loc să devină complet întunecată. Asta se întâmplă deoarece o parte din lumina solară care trece prin atmosfera Pământului este curbată pe marginea planetei și ajunge mai departe, pe Lună.

Tot atunci, chiar sub Lună se va putea observa şi planeta Marte, care va străluci ca o stea portocalie.

Eclipsa din 27 iulie 2018 este a doua eclipsă totală din acest an și a treia dintr-o serie de eclipse totale care se produc între 2017 și 2019. În total, fenomenul durează 374 de minute, iar faza de totalitate 103 minute.

Fenomenul va putea fi văzut din Europa, Africa, Rusia, Asia, Australia. Nu va putea fi văzut din America de Nord și de Sud, Japonia și o parte din Rusia.

Următoarea eclipsă vizibilă din țara noastră se va produce pe 21 ianuarie 2019.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.