Andrian Candu: Deși ideea nu e rea, dar din punct de vedere legal nu este posibil

Deși ideea nu e rea, fiindcă economisim bani în buget, dar legal nu este posibil. Astfel a comentat președintele Parlamentului Andrian Candu scenariul apărut în spațiul public precum că alegerile parlamentare vor avea loc în aceeași zi cu cele locale.

Potrivit lui Andrian Candu, un astfel de scenariu ar încălca prevederile Constituției. Aceasta în condițiile în care mandatul primarilor expiră pe 20 iunie, ceea ce înseamnă  că alegerile locale pot fi organizate după această dată, iar alegerile parlamentare pot fi organizate nu mai târziu de trei luni de la expirarea actualului mandat al Parlamentului, adică pot avea loc cel târziu la sfârșitul lunii februarie-începutul lunii martie.

Alegerile locale se organizează atunci când expiră mandatele primarilor, iar acestea expiră la 20 iunie 2019. Ceea ce înseamnă că alegerile locale pot fi organizate după această dată, iar alegerile parlamentare, potrivit Constituției,  pot fi organizate nu mai târziu de trei luni de la expirarea actualului mandat, ceea ce înseamnă 30 noiembrie 2018. Respectiv, parlamentarele pot fi organizate cel târziu sfârșitul lunii februarie-începutul lunii martie. Și nu ne putem duce până în luna iunie. Și nu putem să le organizăm pe cele locale în luna martie. Sunt complet diferite, a explicat Andrian Candu.

Totodată, președintele Parlamentului a menționat ironic că liderii opoziției extraparlamentare Maia Sandu și Andrei Năstase nu vor fi foarte fericiți, dacă se vor tărăgăna alegerile parlamentare.

Deși ideea nu e rea, fiindcă economisim bani în buget, dar legal nu este posibil, fiindcă tăiem din mandatele, pe de o parte, a primarilor,  iar pe de altă parte încălcăm Constituția dacă întârziem cu alegerile parlamentare. Și apoi credeți că vor fi foarte fericiți Maia Sandu și Andrei Năstase și toți restul care vor să intre în această sală în calitate de deputați, dacă noi tot o să întindem cu alegerile parlamentare? Nu cred, a adăugat Andrian Candu.

Cât privește data scrutinului parlamentar, Andrian Candu a spus că decizia Parlamentului va fi luată foarte curând, precizând doar că cu siguranță alegerile parlamentare nu vor fi organizate de Crăciun sau Revelion.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.