/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

Cosovan, în stare gravă? Avocații deținutului au expediat observațiile pe cazul dat la CEDO

missing
26 iulie 2018, ora 17:19

Omul de afaceri, Serghei Cosovan, a cărui stare de sănătate s-a agravat în ultima vreme, și ar putea să moară în penitenciar, spun juriștii.

„Starea lui se agravează. În prezent, stadiul de boală este terminal – ciroză hepatică decopensată. I se dă câteva luni, câțiva ani, dar în situația lui – poate chiar câteva luni de viață. În loc de trei transfuzii de plazmă, lui i se administrează doar două transfuzii cu interval de trei-cinci săptămâni, deși intervalul trebuia să fie trei-patru zile”, a declarat Nicoleta Hriplivîi, avocat PROMO-LEX.

Chiar dacă Organizația Mondială pentru prevenirea Torturii, Amnesty International și Organizația Națiunilor Unite au cerut autorităților să intervină în acest caz, Serghei Cosovan continuă să fie tratat în spitalul Penitenciarului 16. Astăzi, PROMO-LEX a expediat observațiile pe acest caz la CEDO. De asemenea, aceștia le-au solicitat o serie de măsuri.

„Să fie revăzute practicile de aplicare a măsurilor alternative preventive și să fie aplicată măsura preventivă mult mai rar și justificat. Să fie solicitat Guvernului să asigure independența serviciului medical în detenție”, a spus Nicoleta Hriplivîi.

Avocații PROMO-LEX mai spun că anul trecut, în Penitenciarele din Chișinău, au decedat 22 de deținuți din motive de sănătate. Niciun caz de deces nu a fost supus unei anchete privind cauza exactă a morții.

„Am atras atenția Înaltei Curți că nu doar un deținut suferă, ci și toate persoanele, care sunt deținute în acest sistem penitenciar, pot fi victime a sistemului medical deficitar în sistemul penitenciar”, a precizat avocata PROMO-LEX.

TV8 a încercat să obțină o reacție de la Instituțiile Penitenciare, însă responsabilii au spus că vor reveni cu informații oficiale mai târziu. În reportajele anterior, aceștia menționau că deținutul beneficiază de toată asistența medicală necesară. Serghei Cosovan, în vârstă de 46 de ani, a ajuns în arest preventiv pe 26 septembrie 2017, fiind acuzat de fraudă și abuz de serviciu, după ce ar fi luat bani de la mai multe persoane pentru a le oferi buticuri într-o piață, însă ulterior i-ar fi alungat de acolo. La o lună de la o comunicare emisă de CEDO în cazul său, măsura preventivă a fost modificată – el a primit arest la domiciliu, iar la scurt timp a fost arestat din nou pentru aceleași fapte. Acum, el este deținut la Penitenciarul nr.16-Pruncul. Avocații săi spun că, aflând-se după gratii, ciroza depistată la Serghei Cosovan s-a înrăutățit, rezultând multiple hemoragii interne, care pot fi oprite doar cu ajutorul unor intervențiichirurgicale prompte. Următoarea ședință de judecată în cazul său va avea loc pe 28 august.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram