03:27:18 25.04.2024
Stiri

DECLARAȚIE // „Anga­jaţii din Republica Mol­do­va sunt valoroşi în România din punc­tul de ve­dere al apropierii ling­vis­tice şi culturale”

Moldovenii în lume 26.07.2018 17:00 Vizualizări2310 Autor: Ziarul National
DECLARAȚIE // „Anga­jaţii din Republica Mol­do­va sunt valoroşi în România din punc­tul de ve­dere al apropierii ling­vis­tice şi culturale” Zf.ro


Angajatorii români ar putea să compenseze, măcar parţial, deficitul de personal de pe piaţa muncii prin „im­por­tul“ de angajaţi din Republica Mol­dova, însă statisticile arată că, în pre­zent, doar 213 cetă­ţeni moldo­veni au drept de şedere în scop lucrativ în Ro­mânia.

În acelaşi timp, numai în 2017 auto­ri­tăţile au eliberat avize de an­gajare pentru mai mult de 1 400 de viet­na­mezi. De ce nu se orien­tează angajatorii care vor să aducă personal din sta­te non-UE către Repu­blica Moldova, este întrebarea la care a încercat să găsească răspuns Ziarul Financiar de peste Prut.

„Cetăţenii din Repu­bli­ca Moldova au acces foarte uşor la cetăţenia ro­mâ­nă şi foarte mulţi folo­sesc Româ­nia ca o punte, ca o ţară de tranzit către ţările vestice. Anga­jaţii din Republica Mol­do­va sunt valoroşi din punc­tul de ve­dere al apropierii ling­vis­tice şi culturale şi sunt o resursă bună, dar nu atât de bu­nă încât să suplinească necesarul Româ­ni­ei. Noi avem angajaţi atât din Asia, cât şi din Republica Moldova, dar dife­ren­ţa dintre angaja­tul moldovean şi cel asia­tic este că, de regulă, angajatul asia­tic nu pleacă atât de repede“, a spus Dragoş Petrescu, antreprenorul care con­­trolează lanţul de restaurante City Grill.

Potrivit datelor Inspectoratului Ge­neral pentru Imigrări de la București, la 30 iunie 2018, în evidenţele instituţiei erau 213 cetă­ţeni din Rebublica Moldova care aveau un drept de şedere pe teritoriul Româ­niei în scop de angajare/activităţi lucra­tive. Instituţia a acordat anul acesta, deja, 4 055 de avize de angajare/ deta­şare, iar „contingentul de avize pentru lu­crătorii străini detaşaţi a fost deja epuizat“.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md