(video) Nebriefing săptămânal. Comunitatea #OccupyGuguță vorbește despre democratură și neparticipare

b

Comunitatea #occupyguguta a organizat cel de-al patrulea nebriefing săptămânal tradițional. Prin urmare, tinerii zic că nu fac altceva decât să continue tradiția prin care un grup de cetățeni fără funcții publice alese în stat să inițieze ample programe pe chestiuni de interes public major sau de actualitate, să inițieze transformări și reforme complexe. Nebriefingul comunității are de regulă loc a doua zi după briefingul Partidului Democrat. 

„Nebriefingul nostru de azi este mai special: ne vom referi nu doar la măsurile anunțate de auto-întitulata Coaliție de Guvernare marți, ci vom comenta asupra unor tendințe mai generale ale modului lor de a guverna.

De exemplu, reforma politicii bugetar-fiscale, adică schimbarea sistemului de impozitare progresivă cu impozitarea în baza unei cote unice.

Inițiativa a fost lansată marți la amiază de către Pavel Filip, a fost inclusă pe agenda ședinței guvernului de miercuri dimineața, iar ieri noaptea a fost inclusă pe agenda ședinței Parlamentului de azi (textul proiectului de lege a apărut pe site abia azi spre dimineață. Presupunem că nu doar cetățenii, ci și deputații care îl vor vota nu l-au citit!).

Fără consultații publice (laudele de serviciu ale comentatorilor de la Publika nu se socot!), fără discuții largi cu societatea (aluziile lui Filip că e o discuție mai veche tot nu se iau în calcul!), fără studii de fezabilitate – în două zile a fost schimbat sistemul de impozitare (chit că sindicatele și alte instituții se opun).

Exact așa s-a făcut modificarea Codului Muncii, reforma sistemului de pensii, reforma de optimizare a școlilor, reforma administrației publice centrale, cedarea Stadionului Republican Ambasadei SUA, garanțiile bancare pentru furtul miliardului, investirea guvernului Filip, autorizarea construcțiilor de genul celei pe care un oligarh cunoscut vrea să o ridice în locul Cafenelei Guguță. În câteva zile, fără discuții, fără consultații sau studii.

Cetățenii Republicii Moldova, care conform Constituției sunt deținători ai suveranității, au devenit simpli spectatori..

Putem numi acest sistem democratură, adică un regim politic în care politicile și reformele trec prin mecanismele formale de aprobare – parlament, guvern – dar ele nu se supun, în nici un fel, aprobării cetățenilor. În acest regim, legile se impun de sus, fără ca cetățenii să aibă un cuvânt de spus sau să li se ia în calcul nevoile și dorințele lor.

Condamnăm cu fermitate această democratură neparticipativă care s-a instaurat în Republica Moldova”.

Puteți urmări activitatea comunității #OccupyGuguță pe FBtelegram și twitter.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente