Tot ce trebuie să știți despre eclipsa totală de Lună din 27 iulie, cel mai îndelungat fenomen de acest gen din secolul XXI

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Cea de-a doua eclipsă din acest an va fi una totală de Lună și va avea loc în noaptea de 27 spre 28 iulie 2018. Eclipsa totală de Lună din 27 iulie va fi vizibilă în aproape toate zonele de pe Terra, respectiv în Australia, Asia, Africa, Europa și America de Sud, va fi cu 40 de minute mai lungă decât Superluna albastră sângerie ce a avut loc în luna ianuarie a acestui an, dar și cel mai îndelungat fenomen de acest gen din secolul XXI.

Eclipsa de Lună din noaptea de 27 spre 28 iulie 2018 va fi vizibilă și în România și Moldova, începând cu ora 21:14:47. Cea mai spectaculoasă parte a eclipsei totale de Lună din 27 iulie 2018, intrarea în umbră și traversarea ei, va putea fi văzută în totalitate din regiunea noastră.

Dacă va fi senin, fenomenul va putea fi observat din orice parte a țării.

În momentul răsăritului, Luna se va afla în penumbra planetei noastre, însă mai mult ca sigur, nu se va putea vedea ceva schimbat pe discul selenar.

Intrarea în penumbră, momentul care este considerat începerea eclipsei de Lună din 27 iulie 2018, se produce la ora 20:14:47, când Luna se află sub orizont.

După răsăritul Lunii, trebuie să așteptați ca aceasta să intre în umbră. Intrarea în umbră începe la ora 21:24, oră de la care veți putea vedea cum marginea stângă a Lunii va deveni mai puțin strălucitoare decât restul discului.

După numai o oră, Luna se va afla în totalitate în umbra Pământului, moment care se produce la ora 22:29. De atunci tot discul se va afla scufundat în umbră, căpătând nuanțe de la portocaliu la cărămiziu, acesta fiind și momentul în care începe totalitatea.

Momentul maxim al eclipsei totale de Lună din 27 iulie va fi la ora 23.22.

Eclipsa totală de Lună din 27 iulie 2018, denumită și „Luna sângerie”, este a doua eclipsă totală din acest an și a treia dintr-o serie de eclipse totale care se produc între 2017 și 2019.

În total, fenomenul va dura 374 de minute, respectiv 6 ore și 16 minute, Luna urmând să se afle în umbra planetei noastre timp de 3 ore și 56 de minute.

Totalitatea Eclipsei de lună din 27 iulie 2018 durează 103 minute, fiind cea mai lungă din secolul 2000-2100, însă la diferență mică de eclipsele din 26 iunie 2029 și 7 iulie 2047, care vor avea totalități cu durata de 102 minute.

În noaptea de 27 spre 28 iulie are loc atât Luna Plină, cât şi apogeul lunar. Acesta va fi momentul în care satelitul natural se va afla la cel mai îndepărtat punct de Pământ.

Astfel, aceste două fenomene ce au loc simultan provoacă o eclipsă lunară extinsă.

Momentul totalității Eclipsei de lună 27 iulie 2018 este spectaculos pentru că Luna va fi colorată.

Satelitul Pământului va avea nuanțe de portocaliu-roșu-cărămiziu. Discul nu va fi colorat și iluminat uniform, partea aflată mai aproape de centrul umbrei fiind mai întunecată (partea de jos a discului).

Sub Lună se va afla planeta Marte, vizibilă ca un astru punctiform foarte strălucitor. În timpul eclipsei pot fi observate alte trei planete: Venus (până în ora 22), Jupiter (până la miezul nopții) și Saturn (toată noaptea).

Pentru a observa Eclipsa Luna 27 iulie 2018 nu aveţi nevoie de instrument astronomic.

Luna trebuie privită din când în când pentru a vedea fazele importante ale fenomenului.

În cazul în care aveţi un instrument astronomic îndreptaţi-l spre Lună. Veţi vedea mai îndeaproape suprafaţa lunară, cu toate că din cauza lipsei umbrelor, craterele nu se vor vedea în relief.

Dacă priviți Luna printr-un binoclu veți putea distinge mai ușor nuanțele din timpul perioadei de totalitate a eclipsei din 27 iulie 2018.

Fenomenul va putea fi observat în București și în țară doar în cazul în care cerul este senin.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...