Ilan Șor atacă ONG-urile pentru drepturile omului// VIDEO

Primarul de Orhei Ilan Șor a lansat astăzi critici dure în adresa ONG-urilor pentru drepturile omului, care anterior au condamnat discursul de ură și amenințările făcute de Șor în adresa jurnaliștilor și a unor oponenți politici. Acesta a declarat că atunci când va ajunge la putere va aproba o lege prin care activitatea acestora va deveni ilegală.

„Vreau să spun că 98% dintre voi sunt afaceriști. De ce? Pentru că atunci când unii așa-numiți politicieni moldoveni m-au atacat pe mine, pe Marina Tauber și Reghina Apostolova, și nu în ultimul rând pe cetățenii simpli care sunt beneficiari ai proiectelor sociale, voi nu doar că nu ne-ați apărat, dar ați tăcut. De ce? Pentru că pentru asta nu sunteți plătiți”, a spus Ilan Șor.

Mai mult, primarul de Orhei a spus că ONG-urile nu ar fi plătit impozite și că ar fi beneficiarii banilor lui Filat.

„Când eu am să vin la putere, asta va fi foarte curând, eu am să adopt o lege ca și în multe țări civilizate, inclusiv în SUA, despre agenți străini, și o astfel de activitate precum a voastră va înceta și va fi considerată ilegală. Și atunci va trebui să mergeți să lucrați în câmpuri, la fabrici, măturători, pe scurt să faceți un lucru social util, eu vă voi asigura cu locuri de muncă”, a declarat Șor.

Reamintim că mai multe organizații neguvernamentale din domeniul drepturilor omului au condamnat discursul de ură și amenințările făcute de Ilan Șor, primarul orașului Orhei și președintele partidului politic Şor în adresa jurnaliștilor și a unor oponenți politici.

„Acest comportament este incompatibil cu democrația, instigă la ură și violență. El nu poate fi lăsat nesancționat de către autorități”, se arată în declarația acestora.

Organizații neguvernamentale din domeniul drepturilor omului au solicitat Procuraturii Generale să investigheze declarațiile făcute de Ilan Șor sub aspectul incitării la ură. De asemenea, semnatarii au chemat organele de drept, autoritățile publice și cele electorale, să întreprindă toate măsurile necesare în vederea prevenirii și stopării discursului de ură, care, în perspectiva campaniilor electorale, poate deveni extrem de periculos pentru societate.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.