Cel mai recent roman semnat de Haruki Murakami, declarat drept indecent de un tribunal din Hong Kong

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Cel mai recent volum al scriitorului Haruki Murakami a fost declarat indecent de un tribunal din Hong Kong, nefiind scos la vânzare într-un târg de carte, anunță The Guardian. Aproape 2.000 de oameni au semnat deja o petiție prin care se cere anularea deciziei, mulți considerând că Hong Kong va fi văzută drept cea mai conservatoare zonă din Asia de Est, lucru ce îi va face de rușine pe locuitorii metropolei.

Un tribunal din Hong Kong a anunţat săpătămâna trecută că cel mai recent roman al lui Murakami (69 de ani), „Killing Commendatore” (Kishidancho Goroshi), a fost clasificat drept „material indecent de clasa a II-a”, ceea ce înseamnă că romanul poate fi vândut doar în librării, dar cu coperta acoperită de un semn care să atenţioneze cititorii cu privire la conţinutul acesteia. De asemenea, cartea poate fi cumpărată doar de persoanele peste 18 ani.

Romanul, care urmează să fie publicat în Marea Britanie în toamnă, a fost descris de editorul britanic Harvill Secker drept „un tur de forţă epic despre iubire, singurătate, război şi artă – precum şi un omagiu incredibil adus <>– şi o lucrare incredibilă a imaginaţiei unuia dintre cei mai mari scriitori ai noştri”.

„Killing Commendatore” a fost publicată anul trecut în Japonia, unde fanii au stat la cozi, de la mizeul nopţii, pentru a cumpăra cartea.

Un purtător de cuvânt al departamentului de servicii culturale a declarat că bibliotecile publice vor trebui, de asemenea, să folosească, pentru romanul lui Murakami, semne. „Cititorii care au împlinit 18 ani pot solicita să împrumute cartea”, a declarat acesta, citat de South China Morning Post.

Decizia a fost publicată de scriitori şi cititori deopotrivă. Jason Y Ng, preşedinte al PEN Hong Kong, organizaţie a scriitorilor, a declarat pentru cotidianul britanic că „pentru un loc considerat oraşul lumii asiatice, viziunile autorităţilor din Hong Kong cu privire la sexualitate şi la tratamentul literar al acesteia sunt arhaice”.

„Sunt de asemenea arbitrare: cine decide că reprezentarea sexului în „Killing Commendatore” a domnului Murakami este în vreun fel mai indecentă decât cea dintr-un roman de James Joyce sau de Henry Miller? Şi totuşi, niciunul dintre acestea nu sunt interzise de la vreun eveniment, iar Miller e studiat la şcoală drept un clasic”, a mai declarat Ng.

Această decizie vine la scurt timp după cea prin care au fost interzise cărţi pentru copii cu tematică LGBT, în urma unor presiuni din partea unui grup care este împotriva drepturilor pentru gay. PEN International a depus un raport la Consiliul drepturilor omului al ONU în care şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la creşterea gradului de cenzură în regiune.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...