11:03:56 29.03.2024
Stiri

REGULI NOI în CIMITIRE: Jumătate de metru distanță între morminte, 3,8 metri pătrați pentru o groapă, gard de maximum 30 cm înălțime și morminte părăsite, redistribuite altor solicitanți

Social 25.07.2018 16:00 Vizualizări4895 Autor: Ziarul National
REGULI NOI în CIMITIRE: Jumătate de metru distanță între morminte, 3,8 metri pătrați pentru o groapă, gard de maximum 30 cm înălțime și morminte părăsite, redistribuite altor solicitanți


Pentru fiecare înhumare din R. Moldova se va repartiza un lot de pământ cu suprafaţa de 3,8 metri pătrați, iar distanța dintre morminte va constitui nu mai puţin de 0,5 metri.

Totodată, împrejmuirea mormintelor va putea fi efectuată în limitele terenului autorizat sub formă de bordură, înălțimea căreia nu va depăși 0,3 metri, cu păstrarea distanței de 0,5 metri între mormintele învecinate.

Aceste prevederi se conțin în proiectul de lege cu privire la cimitire și serviciile funerare, aflat în discuții la Parlament, menit să acopere un gol legislativ cu privire la reglementarea activitatății cimitirelor și a domeniului funerar.

Documentul mai prevede că mormintele părăsite sau neîngrijite cu o vechime mai mare de 30 ani de la înhumare vor putea fi redistribuite altor solicitanți. Locurile de înhumare din cimitire vor putea fi rezervate pe termen nelimitat, în baza unui contract. Osemintele vor putea fi deshumate în orice perioadă a anului, fără avizul autorităţilor de sănătate publică, după 7 ani de la deces.

Totodată, va fi interzisă plantarea arborilor şi arbuştilor pe morminte, cu excepția arbuștilor ornamentali pitici.

Același proiect prevede că cimitirele, care se vor putea afla în proprietatea publică a statului sau a administraţiei publice locale și vor putea fi înființate cu respectarea distanței minime de 100 de metri față de zonele locuibile, vor avea obligaţia să distribuie sectoare corespunzătoare pentru fiecare cult recunoscut, la cererea acestora.

Menționăm că fiecare localitate din R. Moldova are cimitire, iar cele 11 situate în municipiul Chișinău se întind pe o suprafață de 185 de hectare.

Proiectul urmează a fi dezbătut și votat în plenul Parlamentului.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md