Poporul gândește: „Trebuie să cernem informația ca să ajungem la adevăr”

Campania „Poporul gândește” a ajuns pe ultima sută de metri. Au mai rămas câteva zile și avocații campaniei vor vizita mai multe localități din țară, unde vor discuta cu semenii lor despre propagandă, manipulare și despre cum se pot informa corect. Primele vizite vor avea loc în perioada 28-29 iulie, în orașele Ștefan Vodă și Cahul. „Scopul nostru este să încurajăm oamenii să se informeze din mai multe surse și să nu creadă în tot ce li se spune, să fie curioși, să caute și să-și pună întrebări”, susține Petru Cenușă, avocatul campaniei Moldova.org.

Avocații spun că urmăresc zilnic mai multe posturi TV și analizează felul în care se aplică unele „trucuri” de manipulare, pe care nu ai cum să le observi dacă, timp de mai mulți ani, urmărești doar un post TV.

„Noi nu vorbim despre politică, ci despre manipulare – unealta folosită cel mai des în politică”, zice Vera Constantinov, care are mereu în geantă câte un ziar recent, pe care-l citește pentru a diversifica sursele din care se informează.

Una dintre avocatele campaniei, Parascovia Strișcă, susține că nu este nicio zi în care să nu găsească vreo știre minciunoasă. „Conectezi televizorul și acolo vezi atâtea minciuni! Îți vine să strigi la ei, dar nu te aude nimeni, decât televizorul. Nu ai cui te plânge și nu poți decât să schimbi postul TV, dar nici asta nu este o soluție. Unele televiziuni ne servesc o grămadă de minciuni, pentru că știu că oamenii nu se mai ostenesc să verifice informația”, oftează Parascovia. Ea își amintește că zilele trecute a urmărit o știre în care Ilan Șor, primarul de Orhei, se lăuda că, odată cu venirea sa la conducerea orașului, oamenii trăiesc mult mai bine și pe străzi nu mai vezi niciun cerșetor. „Și asta este o minciună sărată. Chiar în ziua aceia, am întâlnit în centrul Orheiului doi cerșetori. Dovada o am aici”, zice femeia arătând spre telefonul cu care i-a fotografiat.

Avocații poporului constată cu tristețe că oamenii sunt disperați și nu mai au încredere în nimeni și nimic, însă, ei îi îndeamnă să-și apere dreptul de a fi informați corect și de a putea alege singuri în campania electorală din această toamnă. „Trebuie să cernem informația ca să ajungem la adevăr”, menționează Nicolae Vrednic. El constată cu tristețe că, deși discutăm mereu și peste tot despre politică, totuși, când ajungem să alegem, „parcă ne pierdem și-l votăm pe cel mai mare hoț și criminal”.

Natalia Ursu, o altă avocată a campaniei „Poporul gândește”, susține că țăranii sunt jertfa „perfectă” a manipulatorilor. Anume ei ar fi cei care urmăresc doar un post TV. „Sursa principală de informare a țăranilor este un post TV, pe care-l urmăresc seara, când vin de la câmp și cel mai des, acesta este „Prime” sau alt post TV de a lui Plahotniuc. Ele prind cel mai bine în orice regiune a țării, iar acolo el, țăranul, este atacat cu o serie de știri manipulatorii și tendențioase, care-i aburesc mințile cum pot ei mai bine. Aici găsim miezul problemei și noi trebuie să căutăm soluții pentru a-i ajuta pe oameni”, susține Natalia Ursu.

Campania „Poporul gândește” este destinată persoanelor aflate la vârsta de pensionare. Scopul campaniei este combaterea manipulării prin comunicarea de la om la om.

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.