Circa 170 de ambulanțe noi vor fi cumpărate din fonduri europene

Circa 170 de ambulanțe noi vor fi cumpărate din fonduri europene. Comisia politică externă și integrare europeană va propune plenului Parlamentului ratificarea Acordului-cadru de împrumut între Republica Moldova și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei pentru realizarea Proiectului privind procurarea ambulanțelor.

Proiectul, în valoare de 12 milioane de euro, prevede cumpărarea a circa 133 de ambulanțe de tip B și circa 35 de ambulanțe de tip C. Ambulanțele vor fi distribuite pe întreg teritoriul țării, fiind destinate reînnoirii parcului de autosanitare al Centrului Naţional de Asistenţă Medicală Urgentă Prespitalicească.

Implementarea Proiectului va îmbunătăți accesul populației la asistența de urgență prespitalicească, va face intervențiile serviciilor specializate mai rapide și mai eficiente, ceea ce va crește șansele de supraviețuire a cetățenilor.

Împrumutul va fi acordat pentru o perioadă de 15 ani, cu o perioadă de grație de 5 ani și o rată a dobânzii care urmează a fi stabilită la fiecare ofertă de debursare, în funcție de ratele aplicabile pe piața internațională. 

Totodată, Guvernul coparticipă la realizarea Proiectului privind procurarea ambulanțelor, urmând să achiziționeze circa 115 autosanitare, în valoare de 2,7 milioane de euro, bani prevăzuți în bugetul de stat.

Potrivit datelor statistice ale Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, parcul de autosanitare al Centrul Naţional de Asistenţă Medicală Urgentă Prespitalicească are 295 de ambulanțe funcționale, care activează încă din perioada sovietică. 80% dintre ele au un grad de uzură de 100%. Sistemul de asistență medicală urgentă are nevoie de circa 450 de ambulanțe.

Acordul-cadru de împrumut între Republica Moldova și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei pentru realizarea Proiectului privind procurarea ambulanțelor a fost semnat la 12 iulie 2018, la Chișinău.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.