Neașteptat! Atunci când eşti în toane rele te descurci mai bine la sarcinile de zi cu zi

Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea Waterloo a arătat că toanele rele pot ajuta funcţiile executive ale oamenilor, precum concentrarea atenţiei, administrarea timpului şi prioritizarea sarcinilor. Acelaşi studiu a arătat că toanele bune pot avea un efect negativ.

Tara McAuley, profesoară de psihologie de la Universitatea Waterloo, şi Martyn S. Gabel, doctorand la aceeaşi universitate, au vrut să vadă dacă starea de spirit influenţează facultăţile necesare pentru a realiza sarcinile de zi cu zi, concentrându-se pe reactivitatea emoţională, care se referă la sensibilitatea, intensitatea şi durata răspunsurilor noastre emoţionale asociate cu starea de spirit, relatează Medical Xpress citat de Descopera.ro.

„Rezultatele noastre arată că există oameni care atunci când sunt în toane rele se descurcă mai bine la activităţile zilnice”, a precizat McAuley.

Indivizii cu reactivitate emoţională ridicată – cei care aveau răspunsuri emoţionale rapide, intense şi de durată – s-au descurcat mai bine la sarcinile executive atunci când treceau prin toane rele. Indivizii cu reactivitate emoţională scăzută au avut efectul opus, cu toane rele asociate cu o funcţie executivă mai slabă.

Studiul a inclus 95 de participanţi, fiecare completând nouă sarcini diferite şi chestionare care evaluau starea de spirit şi reactivitatea emoţională.

Este nevoie de mai multe studii pentru a explica această relaţie, dar unele studii sugerează că oamenii mai reactivi sunt obişnuiţi să treacă prin emoţii negative, deci pentru ei este o mai mică distragere a atenţiei, mai scrie Descopera.ro.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.