ANRE anunță noi prețuri la carburanți, mai mici cu câțiva bănuți

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Benzina se ieftinește cu 9 bani, iar motorina cu 11 bani. Prețurile plafon anunțate de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică pentru perioada 25 iulie-7 august sunt de 19,01 lei pentru un litru de benzină și 16,89 lei pentru un litru de motorină, transmite IPN.

Prețurile plafon de comercializare cu amănuntul pentru benzină și motorină se calculează în baza cotațiilor medii Platts recalculate în lei moldovenești reieșind din rata oficială medie de schimb a monedei naționale stabilită de Banca Națională a Moldovei în raport cu dolarul SUA pentru ultimele 14 zile calendaristice.

Comparativ cu prețurile plafon actuale, cotațiile medii Platts s-au micșorat cu 0,10 USD/tona pentru benzină (-0,01%) și 0,82 USD/tona pentru motorină (-0,13%). Cursul mediu de schimb al monedei naționale în raport cu dolarul SUA a constituit 16,6771 lei/USD. Astfel, micșorarea cotațiilor medii Platts recalculate în lei moldovenești a constituit 0,09 lei/litru pentru benzină și 0,11 lei/litru pentru motorină inclusiv TVA.

Celelalte componente ale prețului plafon, în ultimele două săptămâni, au rămas nemodificate fiind compuse din cota taxei pe valoarea adăugată de 20%, cota accizului de 3,76 lei/litru pentru benzină și 1,76 lei/litru pentru motorină.

Parlamentul a adoptat vineri, 21 iulie, în prima și a doua lectură, modificări și completări ale Legii privind piața produselor petroliere. Astfel, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică va stabili prețurile plafon de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale o dată la fiecare trei luni și nu la fiecare două săptămâni cum se întâmplă acum.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...