Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Curtea de Conturi a depistat…

Curtea de Conturi a depistat nereguli în rapoartele financiare ale UTA Găgăuzia

Potrivit unui raport de audit, prezentat la 23 iulie, curent, Curtea de Conturi a constatat că rapoartele financiare consolidate ale Comitetului Executiv al Găgăuziei la 31 decembrie 2016 și la 31 decembrie 2017 nu relevă situația reală din regiune. În cadrul verificărilor, auditul a constatat mai multe nereguli în gestionarea patrimoniului public de către UTA Gagauz-Yeri pentru perioada 2016-2017, inclusiv denaturarea situaţiilor financiare, ajutoare neautorizate de peste 10 mln. de lei acordate unor companii private din contul bugetului central, cheltuieli neregulamentare pentru remunerarea muncii în sumă de 4,1 mln. lei în anul 2016 și 4,8 mln. lei în 2017, etc.etc. 

S-a constatat că autorităţile publice locale (APL) de nivelul I din UTA Găgăuzia „au denaturat valoarea patrimoniul public gestionat urmare a neasigurării evaluării și contabilizării terenurilor proprietate publică a UTA  cu suprafața de 41.2 ha, care conform evaluărilor auditului constituie circa 4,8 miliarde lei, se arată în raportul prezentat de Curtea de Conturi.

Curtea a mai stabilit că datoria de 36,8 mln. lei a Comitetului Executiv al UTA Gagauz-Yeri pentru un împrumut contractat de la Ministerul Finanțelor, precum și 40,8 mln. lei, creanțele beneficiarilor împrumutului,  nu au fost înregistrate în evidența contabilă în conformitate cu prevederile legale.

În anul 2016 și 2017 din bugetul central al UTA Găgăuzia au fost întreținute 57 și respectiv 58 de unități de personal, fără ca statele de personal să fie avizate de către Cancelaria de Stat și înregistrate la Ministerul Finanțelor, după cum prevăd actele legislative în vigoare: funcțiile de președinte și vicepreședinte a raioanelor din componența UTA Găgăuzia, precum și instituțiile Curtea de Conturi a Găgăuziei și Comisia Electorală Centrală a Găgăuziei, create de către Adunarea Populară a Găgăuziei. Acest fapt a generat cheltuieli neregulamentare pentru remunerarea muncii (inclusiv contribuțiile aferente). „Ca urmare apare o incertitudine privind corectitudinea salarizării personalului acestor instituții, valoarea căreia a constituit 4,1 mln. lei în anul 2016 și 4,8 mln. lei în 2017”, se arată în raportul Curții de Conturi.

În plus potrivit auditului, conducerea Comitetului Executiv nu a emis Declarații de bună guvernare pentru anii 2016 și 2017.

Auditorii au mai depistat că, în lipsa deciziei Consiliului Concurenței de autorizare a ajutorului de stat, Comitetul Executiv,  a transferat în anul 2017 din bugetul central al UTA Găgăuzia către două întreprinderi private, suma de 10,3 mln. lei, pentru stingerea obligațiunilor fiscale restabilite în sistemul de evidență al Fiscului.

Curtea de Conturi menționează că pe parcursul misiunii de audit entitățile auditate au remediat unele denaturări în evidența contabilă.

Neregularitățile remediate. Sursa: Curtea de Conturi
Neregularitățile remediate. Sursa: Curtea de Conturi

UTA Găgăuzia este o unitate teritorială autonomă cu statut special, care de sine stătător, în limitele competențelor sale funcționale soluționează probleme cu caracter politic, economic și cultural.

În conformitate cu prevederile legale,UTA Găgăuzia beneficiază de autonomie decizională, organizațională, gestionară și financiară și are dreptul la iniţiativă în ceea ce privește administrarea treburilor publice locale, exercitându-și, în condițiile legii, autoritatea în limitele teritoriului administrat. Ca unitate administrativ-teritorială includea la 31 decembrie 2017, 2 municipii, un oraș și 28 de localităţi rurale, grupate în 23 de primării.