Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Live/ Ședința Consiliului Municipal Chișinău.…

Live Ședința Consiliului Municipal Chișinău. Ce subiecte se află pe agendă

Pentru ședința de astăzi, 24 iulie 2018, a Consiliului Municipal Chișinău (CMC) se află pe agendă 41 de subiecte. Între acestea, subiecte cu privire la audierea raportului despre executarea bugetului municipal Chiqindu pe semestrul l al anului 2018 și cu privire la aprobarea Planului local anticorupție aI Primăriei municipiului pentru anii 2018-2020. 

14.47 CMC a votat alocarea unui supliment de 500 de lei la salariu pentru angajații grădinițelor: ajutor educator, bucătar, bucătar-șef, bucătar auxiliar, șef gospodărie.

13.20 Consilierii au adresat întrebări și solicitări către șefa Direcției generale Finanțe, Olga Ursu. Burduja Petru a solicitat prezentarea unor note informative privind recuperarea taxei de cazare, care până la ziua de azi a fost recuperată în măsură de 22%, precum și informația privind datoriile din locațiunea bunurilor imobile cu termenul de prescripție expirat. Direcția urmează să prezinte notele în termen de 10 zile. Totodată, Burduja a solicitat ca primarii comunelor Băcioi, Condrița, Tohatin și Bubuieci să prezinte informația privind valorificarea bugetelor pentru investiții capitale.

Oboroc Liviu: „Când a fost votat bugetul, a fost votat cu un deficit esențial. Acoperirea deficitului urma să fie acoperit dind area în locațiune și privatizări. Cum stăm la acest capitol?”

Olga Ursu: „Îndeplinirea este 6,9%”.

Datoria Primăriei mun. Chișinău constituie la ziua de azi 321,8 milioane lei, dintre care:

  • către Banca Europeană de Investiții − 116,3 mil. lei,
    către Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare− circa 200 mil. lei,
    credit intern, Mobiasbancă − 5 mil. lei.

13.03  Este prezentat raportul privind executarea bugetului mun. Chișinău pentru primele șase luni ale anului 2018

12.26 Ion Ștefăniță propune transmiterea în proprietatea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, terenul din strada Eugen Doga, unde se află Biblioteca Ițic, pentru crearea unui muzeu. Proiectul a fost inclus pe ordinea de zi.

12.11 Ion Ceban propune ca terenurile mun. Chișinău proprietate privată  să fie trecute în proprietate publică, pentru a preveni abuzurile prinvind construcțiile neautorizate. Propunerea a fost inclusă pe ordinea de zi.

12.03 Consilierii au revenit în sala de ședință. Cu 30 de voturi, a fost votată ordinea de zi de bază. Urmează să fie votate propunerile suplimentare.

11.05 Ceban mai vine cu o solicitare pentru CMC. Aceasta solicită sesizarea CNA cu privire la licitația trucată privind reabilitarea bulevardului Ștefan cel Mare. 

10.59 Intervenție PSRM, Ion Ceban: „Dl Codreanu a emis o dispoziție litigioasă cu privire la interimat. Legea nu prescrie condiții foarte clare de instituire a interimatului. Numirea interimatului poate fi făcută exclusiv de CMC, deoarece nu există alt organ care ar avea competențe de instituite a interimatului. Astfel, dl Codreanu și-a asumat interimatul într-un mod absolut abuziv. Haideți să aducem regulă atât în CMC, cât și în primărie”.

10.50 Intervenție din partea PL, Ion Cebanu: „De mai bine de un an, în primăria Chișinău se întâmplă lucruri grave. Săptămâna trecută, fracțiunea PL a convocat o ședință cu cele mai importante subdiviziuni a primăriei. Privitor la mersul executării bugetului pe anul curent, la capitolul  investiții capitale, din totalul preconizat s-a executat doar 32 % pe drumuri, din sănătate din 72 mln preconizate, s-au executat doar 4, direcția locativ-comunală – 45 %, spații verzi – 35 %, protecția copilului 41 %. Asta arată că situația iese de sub control. Lucrurile ajung să degenereze în catastrofe. Se fac licitații și nu participă nimeni, agenții economici refuză să mai fie legați cu primăria. Asta sunt lucruri grave. Acum suntem în premieră, avem primar interimar numit de el însuși. Lucrurile trec de la ridicol la grav. Cred că ședința de azi ar trebui să fie dedicată acestei chestiuni. Altfel, fracțiunea noastră părăsește sala”.

10.35 Cu 41 de voturi pentru, ședința este declarată deschisă. Codreanu afirmă că conduce ședința în calitate de viceprimar, pentru că Nistor Grozavu s-ar afla în instanța de judecată.