CNA: În ce domenii au fost identificate cele mai multe cazuri de corupție

Autoritățile publice locale, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și Ministerul Afacerilor Interne se numără printre instituțiile unde au fost identificate cel mai mare număr de abateri de corupție, potrivit informațiilor prezentate de Centrul Național Anticorupție (CNA) privind activitatea în prima jumătate a acestui an.

Mai puţine infracţiuni de corupţie s-au atestat la Ministerul Economiei, Serviciul Vamal, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului.

La categoria „subiecţi ai infracţiunilor de corupţie şi conexe” a fost constatată următoarea situaţie: 42 de primari şi vice-primari au fost reţinuţi pe parcursul primului semestru al anului 2018, urmaţi de 30 de angajaţi din domeniul ocrotirii sănătăţii, 17 nspectori de poliţie, 8 şefi şi adjuncţi de departamente din cadrul autorităţilor.

În sectorul privat şi liber profesionist au fost cercetate penal 114 persoane fizice, 34 e directori de întreprinderi şi organizaţii din sectorul privat, 12 avocaţi.

Totodată, printre cele mai afectate de corupţie localităţi rămân a fi municipiul Chişinău, unde au fost constatate 281 de infracţiuni de corupţie, urmat de Bălţi cu 35 de cazuri de corupţie, Comrat – 30, Cahul – 28, Criuleni – 11 şi Ungheni – 8.

În prima jumătate a anului curent, ofiţerii CNA au documentat 477 de infracţiuni de corupţie sau cu 11 mai multe faţă de perioada similară a anului precedent. Din numărul total de infracţiuni, 75 de cazuri au fost calificate drept corupere pasivă, 67 – corupere activă, trafic de influenţă – 120, abuz de putere sau abuz de serviciu – 66.

În cadrul dosarelor pornite în 6 luni ale anului curent, s-a constatat un prejudiciu în sumă de 25.571.556 lei – de două ori mai mult decât în perioada similară a anului precedent. Pentru a asigura restituirea prejudiciilor cauzate, a fost aplicat sechestru pe mijloace financiare şi bunuri în valoare de 10.109.781 lei.

Agenţia de Recuperare a Bunurilor Infracţionale a primit în procedură 56 de delegaţii, în privinţa a 165 de persoane. Ca urmare a investigaţiilor financiare paralele efectuate, în scopul recuperării activelor provenite din infracţiuni, a fost aplicat sechestru pe bunuri în valoare totală de 54.515.174 lei.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.