Principală  —  IMPORTANTE   —   CSM a ales doi judecători…

CSM a ales doi judecători pentru Curtea de Apel Chișinău. Cine sunt aceștia

Curtea de Apel Chișinău va avea doi judecători noi, asta după ce membrii Consiliului Superior al Magistraturii au ales în ședința de astăzi, 24 iulie, candidaturile lui Anatol Galben și Olga Cojocaru, din cele 16 persoane care au participat la concurs.

„Dvs sunteți toți buni, dar la moment avem doar două locuri vacante”, a menționat președintele CSM, Victor Micu.

Anatol Galben

Anatol Galben, membru al CSM de la sfârşit de 2017, votat de judecătorii din prima instanţă,  este magistrat din 2004, fiind angajat la Judecătoria Ialoveni şi promovat ulterior la Judecătoria Râşcani din Chişinău, de unde a fost delegat în CSM. Dintre participanţii la concurs, Galben are unul dintre cele mai mari punctaje, primind calificativul „foarte bine” din partea Colegiului de Evaluare şi 40 de puncte dintr-un maxim de 50 posibile din partea Colegiului pentru Selecţia şi Cariera Judecătorilor.

Galben este unul dintre „judecătorii din iad”, care în aprilie 2009, s-a depla­sat în comi­sa­ri­a­tele de poli­ţie pen­tru a se pro­nu­nţa în pri­vinţa apli­că­rii ares­tu­lui pre­ven­tiv pe numele persoanelor reținute în urma protestelor.

Ziarul de Gardă scria anterior că Galben, care exercita funcția de judecător de instrucție la Judecătoria sect. Râșcani din Chișinău și care făcea dreptate în comisariate, a rămas nepedepsit, chiar dacă ulterior Comi­sia par­la­men­tară de anchetă pen­tru elu­ci­da­rea cau­ze­lor şi con­se­cinţe­lor eve­ni­men­te­lor de după 5 apri­lie 2009 sta­bi­lea că, „pen­tru prima dată, în isto­ria modernă a sta­tu­lui R. Mol­dova, pro­ce­sele de jude­cată în pri­vinţa per­soa­ne­lor reţi­nute şi bănu­ite de către poli­ţie în săvârşi­rea unor con­tra­venţii şi infra­cţiuni …, au fost jude­cate în incinta comi­sa­ri­a­te­lor de poli­ţie”.

Olga Cojocaru

Olga Cojocaru a studiat dreptul la Universitatea Liberă Internaţională din Moldova. Timp de trei ani  a fost grefier la Curtea de Apel Chişinău. Ulterior, a lucrat jurist  la S.A. „Agropetrol”. În 2003 – 2008 a ocupat funcția de referent la Curtea Supremă de Justiţie, iar la 13 mai  2008 a fost numită în funcţia de magistrat la Judecătoria Chișinău, sectorul Buiucani. Peste cinci ani, ea a fost numită în funcția de judecătoare până la atingerea plafonului de vârstă.

Amintim că, la începutul lunii iunie 2016, Eduard Harunjen, procurorul general, a solicitat pornirea unei cauze penale pe numele magistratei Cojocaru, însă, membrii CSM au respins această solicitare. Decizia a fost luată cu ușile închise.

Ziarul de Gardă scria anterior că, potrivit notelor primite la examen, era departe de primii zece, având nota 8,7, dar a fost selectată printre primii cinci. Chiar din primele luni de lucru, pe masa ei au şi ajuns unele dosare calificate de reprezentanţii societăţii civile drept “dosare fabricate la comanda politică a autorităţilor”. Unul dintre acestea este dosarul cu tinerii arestaţi pentru că intenţionau să imprime în centrul Chişinăului harta României Mari cu hotarele ei din perioada interbelică.

Unul dintre dosarele de rezonanță care au adus-o pe magistrată în atenția opiniei publice este cel în care figurează fostul premier Vlad Filat. În acest caz, judecătoarea Olga Cojocaru a respins solicitarea avocaților apărării de recuzare a judecătorului Pavliuc. Olga Cojocaru gestionează și dosarul penal de învinuire a lui Grigore Gacikevici, fostul președinte al Consiliului de Administrație al Băncii de Economii, învinuit de „încălcarea regulilor de creditare, politicilor de acordare a împrumuturilor sau regulilor de acordare a despăgubirii/îndemnizaţiei de asigurare”.

Cele două candidaturi vor fi propuse spre aprobare și numire șefului statului.