Republica Moldova alături de milioane de voluntari din 150 de țări vor curăța Planeta în 24 de ore

La 15 septembrie 2018, de Ziua Globală a Curățeniei, moldovenii împreună cu milioane de voluntari din 150 de țări vor debarasa planeta de deșeuri, strângând gunoaiele din parcuri, păduri, plaje, râuri, etc. Scopul acestei mișcări internaționale este de a găsi soluții durabile de gestionare a deșeurilor, dar și de a sensibiliza populația privind gravitatea situației.

Organizația „Hai Moldova”, reprezentantă locală a Mișcării „Let’s Do It” (organizatoare a Zilei Globale a Curățeniei) invită toți cetățenii social activi, care își doresc să facă o schimbare la ei în comunitate să coordoneze colectarea deșeurilor în localitățile lor.

Coordonator local poate deveni orice locuitor al Moldovei de pe malurile drept și stâng ale Nistrului și vor avea responsabilitatea să mobilizeze comunitatea locală pentru colectarea gunoaielor de Ziua Globală a Curățeniei în localitatea în care trăiesc, în colaborare cu autoritățile publice locale, ONG-uri, reprezentanți ai mediului de afaceri. Toți doritorii sunt încurajați să se implice accesând pagina web haimoldova.md sau completând formularul: https://goo.gl/forms/3T3UwJ73i16NW3Wj1

Coordonatorii locali vor beneficia de instruiri gratuite în domeniul leadership-ului, și anume: comunicare eficientă și modalități de motivarea a publicului, comunicarea eficientă a unei idei, lucrul în echipă și modalități de extindere a echipei, distribuirea sarcinilor în echipă, precum și abilități cheie pentru organizarea Zilei Globale a Curățeniei. Instruirile vor fi realizate de către organizațiile „EcoVisio” și „Hai Moldova” cu sprijinul financiar al Ambasadei SUA la Chișinău. Ca rezultat al instruirilor, echipele locale vor fi asistate de echipa centrală, iar un număr de echipe vor primi și un sprijinul financiar.

Totodată, persoanele interesate de coordonarea la nivel național a acestei mișcări civice sunt încurajate să aplice pentru o funcție în cadrul organizației „Hai Moldova”:

  • Coordonator Marketing și PR:
  • Coordonator Strângerea de Fonduri și Colaborarea cu Partenerii:
  • Coordonator IT și cartografiere:
  • Coordonator de logistică
  • Coordonatorul voluntarilor:

Pentru înregistrare în calitate de coordonator central, accesați linkul: https://goo.gl/aaMLw2

„Hai Moldova” este parte a mișcării globale “World Cleanup Day” (Ziua Globală a Curățeniei), care în data de 15 septembrie 2018 are scopul să mobilizeze 380 de milioane de oameni din 150 de țări, care vor aduna 500 milioane tone de gunoi din spațiile publice.

În Moldova, organizația își propune să adune 100 000 de voluntari și să strângă 1400 tone de gunoi. Din 2011, de la apariția Hai Moldova, și până în 2017, mișcarea a reușit să mobilizeze peste 230 000 de oameni pentru a aduna deșeurile aruncate la nimereală. În total, voluntarii „Hai Moldova” au colectat din spațiile publice peste 15.000 tone de gunoi din 854 de localități.  

Știați că?

  • Aproape jumătate din plasticul existent astăzi a fost produs în ultimii 15 ani. (National Geographic, iunie 2018)
  • Cea mai mare groapă de gunoi din lume nu este de fapt o groapă, ci vortexul de gunoaie din Oceanul Pacific supranumit Marea Groapă sau Marea Insulă de gunoaie din Pacific, care are o suprafață de 3 ori mai mare decât a Franței (de la aproximativ 700.000 până la 1,6 milioane kmp).
  • În fiecare an, 4,8-12,7 milioane de tone de material plastic intră în oceanele noastre din zonele de coastă și din fluvii. Este vorba despre 15 pungi umplute cu deșeuri de plastic pe fiecare metru de coastă din toată lumea. Dacă toate aceste deșeuri ar fi fost așezate în camioane aliniate, acestea vor înconjura lumea de 24 de ori. (Jemma Jambeck, Universitatea din Georgia, 2015)
  • Cantitatea de gunoaie ce ajunge în oceane poate fi descrisă și ca deșertarea în fiecare minut a conținutului unui camion de gunoi în ocean. Dacă nu întreprindem nicio acțiune acum, atunci această cantitate va crește la două camioane pe minut până în 2030 și la patru camioane pe minut până în 2050. (Raportul Fundației Ellen MacArthur, 2016
  • Din tot plasticul fabricat vreodată, doar 9% a fost reciclat. (Jemma Jambeck, National Geographic, 2018)
  • Mai mult de 3,5 miliarde de persoane nu au acces la cele mai elementare servicii de gestionare a deșeurilor (ISWA, Globalizare și Managementul Deșeurilor, 2012).

 

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.