Franța va vinde 5% din Renault pentru un miliard de euro

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Statul francez pregăteşte vânzarea participaţiei de 5% la Renault pe care a achiziţionat-o anul acesta pentru a-şi dubla drepturile de vot la producătorul auto, a afirmat joi ministrului francez al Economiei, Emmanuel Macron, într-un interviu acordat publicaţiei „Le Monde”.

În aprilie, Guvernul francez a finalizat controversata operaţiune de majorare a participaţiei deţinute la Renault, de la 15,01% la 19,74%, pentru a-şi asigura dublarea drepturilor de vot la Adunarea Generală a Acţionarilor din 30 aprilie, tranzacţia fiind estimată la peste un miliard de euro.

Legislaţia adoptată în timpul mandatului preşedintelui Francois Hollande prevede dublarea drepturilor de vot ale acţionarilor care deţin de peste doi ani acţiuni în companii franceze. Companiile pot anunţa că nu optează pentru aşa-numita lege Florange, dar demersul trebuie sprijinit de două treimi dintre acţionari.

La Adunarea Generală Anuală din 30 aprilie, 60,5% din acţionarii Renault cu drept de vot au sprijinit moţiunea împotriva dublării drepturilor de vot ale statului. Totuşi, nu s-a îndeplinit cerinţa privind majoritatea de două treimi (66%) necesară pentru a opri Guvernul să beneficieze de noua legislaţie ce prevede drepturi duble de vot pentru acţionarii prezenţi timp de doi ani în companii franceze.

„Mergând mai departe, vom vinde participaţia de 5% achiziţionată în această primăvară la Renault”, a declarat Emmanuel Macron, adăugând că Executivul a îndeplinit până acum jumătate din ţintele sale de privatizare pentru 2015.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...