​Nu se cunosc alte detalii despre acest proiect de lege care a fost anunţat în Parlament de noul premier Juha Sipila, dar toţi cetăţenii finlandezi – indiferent de situaţia lor socială sau de vârstă – ar putea avea un venit de bază garantat. Suma ar putea fi suficientă pentru a asigura un trai modest.
Oamenii care vor dori să aibă un nivel de viaţă mai ridicat nu au decât să muncească pentru a-şi completa venitul. Venitul de bază garantat va înlocui toate ajutoarele sociale care există la acest moment. 

Proiectul este susţinut de mulţi politicieni finlandezi: dacă unii propun un venit universal garantat diminuat la 500 de euro, liberalii îşi doresc un venit cuprins între 850 şi 1000 de euro pe lună, pentru a înlătura sărăcia.
Iniţial, venitul de bază garantat va fi introdus în regiunile care se confruntă cu un şomaj foarte ridicat. În ciuda bunăstării generale din Finlanda, şomajul depăşeşte 9% din populaţie.

O utopie?

Cum era de aşteptat, există şi critici. Opozanţii atacă acest proiect pe care îl consideră sortit eşecului. Ei sunt de părere că venintul garantat va incita populaţia să refuze să mai muncească. Opozanţii fac referire la acele slujbe "ruşinoase" care vor trebui plătite mai bine. Indiferent de critici, finlandezii susţin această idee, cu excepţia funcţionarilor, care o văd ca pe o ameninţare la adresa joburilor lor.

Reacţii din Europa

Mai multe voci din Europa au spus că vor urmări cu atenţie experimentul finlandez, pe care îl văd ca pe o metodă excelentă pentru a stopa şomajul care afectează negativ consumul.
Ideea unui venit de bază garantat este mai presus de orice o revoluţie culturală şi a mentalităţii, informează dcnews.ro.