12:32:15 19.04.2024
Stiri

CURIOS // Ce profesii au membrii Guvernului? Un medic la Apărare, un biolog la Educație!

Politică 30.07.2015 17:51 Vizualizări2295 Autor: Stela Mihailovici
CURIOS // Ce profesii au membrii Guvernului? Un medic la Apărare, un biolog la Educație!


Noul Guvern va avea în componență membri specializați în diverse domenii. Cei mai mulți miniștri sunt de profesie medici, economiști și juriști. Câte patru persoane din viitorul Executiv au studii în aceste domenii.

Premierul Valeriu Streleț este istoric și primul loc de muncă al său a fost în calitate de profesor la Liceul român-francez „Gheorghe Asachi” din Chișinău. Ulterior, Streleț a studiat economia și dreptul, dar și științele politice la Institutul European de Studii Politice.

Tot istoric este și Monica Babuc, ministru al Culturii. Aceasta a fost doar un an lector la Universitatea de Stat din Moldova (USM), iar din 1990 până acum a ocupat diferite funcții în Parlament, cu excepția a patru ani, când a activat la Banca de Economii.

De la filologie la diplomație

Viceprim-ministrul și ministrul Afacerilor Externe, Natalia Gherman, a ales inițial domeniul filologiei, studiind engleza și germana la USM, iar masteratul l-a făcut la Londra în domeniul de securitate. Primul său post de muncă a fost tot la Ministerul Afacerilor Externe

Filolog de profesie este și ministrul Tineretului și Sportului, Loretta Handrabura. Aceasta a studiat limba și literatura română la Universitatea Pedagogică „Ion Creangă” și a muncit în aceeași instituție până în 2009.

Patru economiști

Ministrul Economiei, Stephane Bride, este de profesie contabil-finanțist, iar ministrul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, Iurie Chirinciuc – economist-merceolog.

Și ministrul Finanțelor, Anatol Arapu, este inginer-economist și și-a început activitatea profesională în calitate de lector al Facultății de Economie la USM.

Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Ion Sula, și-a luat licența în „Relații economice internaționale” la Universitatea Agrară, iar acum face doctorantura în aceeași instituție. Ministrul a activat până în 2009 în cadrul mai multor societăți cu răspundere limitată, iar la MAIA a început munca ca șef adjunct al Direcţiei politici de piaţă a produselor de origine vegetală.

Un medic la Ministerul Apărării

În Guvern vor activa și patru medici. Viceprim-ministrul pe probleme sociale, Gheorghe Brega, are o carieră bogată în domeniul chirurgiei și urologiei.

Anatol Șalaru, propus de liberali la funcția de ministru al Apărării, a absolvit Universitatea de Medicină și și-a început cariera în calitate de colaborator științific la Institutul Moldovenesc de Cercetări Științifice în domeniul Igienei și Epidemiologiei din Chișinău.

Medic de profil general este și Ruxanda Glavan, ministru al Sănătății, iar Mircea Buga care a preluat conducerea Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei aînvățat medicina la Cluj-Napoca, apoi dreptul la USM. A urmat și studii postuniversitare în economie și business.

La mediu – un jurist

La Ministerul Justiției a fost delegat un jurist, Vladimir Cebotari, dar acesta are o carieră în domeniul transporturilor. A lucrat în companiile de stat „Air Moldova” și „Gara de Nord”, a condus Autoritatea Aeronautică Civilă, a fost viceministru al Transpoturilor și timp de câteva luni – șef la „Căile Ferate”.

Valeriu Munteanu, care este de profesie jurist, a ajuns conducător la Ministerul Mediului. Liberalul are studii și în domeniul sociologiei și asistenței sociale. Primul său post de muncă a fost în calitate de jurist la Asociația Presei Electronice și la radio „Antena C”.

Tot jurist este și ministrul Afacerilor Interne, Oleg Balan. La începutul carierei a fost profesor la Liceul de Cadeţi al MAI și lector la Academia de Poliție „Ştefan cel Mare".

Vasile Bâtcă, ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, a absolvit tot Academia de Poliție a Ministerului Afacerilor Interne.

Jurnaliști la Reintegrare și la Educație

Vicepremierul pentru Reintegrare, Victor Osipov, este jurnalist. Primul său job a fost la Radio Moldova Internaţional – redactor și comentator. Ulterior a muncit la „Euro TV”, a condus Asociația Presei Electronice, iar în 2005 s-a angajat la Parlament în calitate de consilier al fracțiunii „Alianța Moldova Noastră”.

Deși are studii în biologie, ministrul Educației, Corina Fusu, și-a făcut o carieră la postul public de televiziune, unde a lucrat timp de 17 ani. Dar în primii patru ani de activitate profesională a fost educatoare la o grădiniță din Chișinău.

Carieră la „Bucuria”

Ministrul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, Pavel Filp, a absolvit Universitatea Tehnică din Moldova și și-a început cariera profesională la fabrica de bomboane „Bucuria”. Aici a lucrat timp de 18 ani.

Ceilalți doi membri ai Guvernului, președintele Academiei de Științe a Moldovei, Gheorghe Duca, și bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, sunt de profesie chimist și, respectiv, jurist.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md