Informaţie de contact

Adresa:
bd. Ştefan cel Mare, 134
MD-2012, Chişinău
Republica Moldova

Anticameră
tel.:  022 251 317
fax: 022 222 885
e-mail: office@anrceti.md

Relații cu mass-media
tel.: 022 251 364
e-mail: stela.iacob@anrceti.md

 

Linia telefonică de informare
și anticorupție: 080080080

 

Instituţii de stat ale R. Moldova

28 Martie, 2024

ANRCETI a inițiat procesul de elaborare a metodologiei de măsurare a acoperirii teritoriului și populației R. Moldova cu semnal radio

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) a inițiat procesul de elaborare a metodologiei de măsurare a acoperirii teritoriului și populației R. Moldova cu semnal radio a reţelelor de comunicaţii electronice mobile celulare terestre, act care urmează să fie pus în aplicare în anul 2016. Conceptul şi structura actului respectiv, termenele de realizare a proiectului au fost discutate în prima şedinţă a grupului de lucru pentru elaborarea metodologiei în cauză, şedinţă desfăşurată la finele săptămânii trecute.

Grupul de lucru a fost instituit de ANRCETI în vederea executării prevederilor Condiţiilor speciale tip de licenţă privind utilizarea frecvenţelor radio din benzile 800/900/1800 MHz ce vizează verificarea nivelului de acoperire a teritoriului şi populaţiei cu semnal radio provenit din sistemele de comunicaţii mobile pe care le operează cei trei furnizori de reţele şi servicii publice de comunicaţii mobile: SA ”Orange Moldova”, SA ”Moldcell” și SA ”Moldtelecom” (Unite). Grupul întruneşte reprezentanţi ai ANRCETI, Ministerului Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, Centrului Naţional pentru Frecvenţe Radio și ai furnizorilor nominalizaţi mai sus.

Potrivit conceptului prezentat în şedinţă, metodologia va cuprinde parametrii cheie caracteristici pentru estimarea acoperirii cu semnal radio pentru tehnologiile celulare mobile implementate în R. Moldova, regulile de efectuare a măsurărilor, cerinţele faţă de echipament şi setările necesare pentru fiecare tehnologie în parte, metoda de procesare a rezultatelor măsurărilor şi de estimare a ratelor de acoperire. Actualmente, în R. Moldova sunt utilizate următoarele tehnologii pentru rețele celulare mobile terestre: GSM, UMTS/HSPA și LTE.

În august 2014, ANRCETI a acordat celor trei furnizori de comunicaţii mobile licenţe noi de utilizare a frecvenţelor radio din benzile 800/900/1800 MHz, pentru următorii 15 ani, în scopul furnizării reţelelor şi serviciilor publice de comunicaţii electronice mobile, în condiţii de neutralitate tehnologică. Acest regim oferă titularilor de licenţă posibilitatea de a alege şi utiliza orişicare din tehnologiile compatibile cu tehnologia GSM: UMTS/HSPA, WIMAX, LTE, etc.

Condiţiile speciale de licenţă menţionate mai sus stabilesc pentru fiecare titular de licenţă o serie de obligaţii privind asigurarea acoperii cu semnal radio a teritoriului și populației R. Moldova. Spre exemplu, până la 6 noiembrie 2016 fiecare titular de licenţă este obligat să asigure acoperirea cu servicii voce prin intermediul reţelei proprii de acces radio a cel puţin 98% din teritoriul ţării şi a zonelor locuite de cel puţin 98% din populaţie, incluzând acoperirea realizată prin intermediul reţelei 2G/3G/4G în banda de frecvenţe 900/1800/2100/2600 MHz, pentru furnizorii existenţi care deţin reţele 2G/3G/4G în benzile de frecvenţe 900/1800/2100/2600 MHz.

Aplicarea metodologiei nominalizate va oferi posibilitatea de a verifica îndeplinirea obligațiilor de către furnizorii de comunicaţii electronice mobile privind asigurarea acoperirii cu semnal radio (servicii voce și transport date) a teritoriului și populației R. Moldova.

30 iulie 2015

Ultima actualizare: 30/07/2015