ONG-urile de media își exprimă îngrijorarea privind afirmațiile cu caracter amenințător la adresa jurnaliștilor ale lui Ilan Șor

Organizațiile neguvernamentale de media își exprimă îngrijorarea în legătură cu afirmațiile cu caracter amenințător la adresa jurnaliștilor ale lui Ilan Șor, primarul orașului Orhei şi preşedintele Partidului Şor, publicate în rețeaua de socializare Facebook.

În secvența video, politicianul susține că, odată cu venirea sa la putere, va aplica în raport cu jurnaliștii „plătiți să scrie mizerii despre oameni” («проплаченые журналюги, которые позволяют себе писать гадости про людей») o eventuală lege a lustrației.

Ilan Șor a făcut declarațiile vineri, 20 iulie 2018, în contextul unui protest al susținătorilor săi. „Încetați, mizeriilor. O să ajung la voi!”, a mai spus el, etichetându-i pe jurnaliști cu apelativul depreciativ „jurnaliughi” («журналюги»).

Regretăm tonul inadecvat și jignitor al politicianului în raport cu reprezentanţii instituţiilor mass-media.

Îndemnăm persoanele cu funcții politice să dea dovadă de calm, bun-simț şi să nu recurgă la amenințări. Reamintim persoanelor nemulțumite de activitatea unui jurnalist sau a unei redacții că se pot adresa cu plângeri la Consiliul de Presă. La fel, pot fi folosite pârghiile legale, cum ar fi expedierea unei cereri prealabile și intentarea unei acțiuni în instanța de judecată”, se arată în declarația jurnaliștilor.

Libertatea presei este una din valorile de bază ale democraţiei, iar libertatea de exprimare este un drept fundamental consfințit în Constituție, care trebuie respectat mai ales de persoanele care ocupă funcții cu demnitate publică și, astfel, trebuie să accepte un grad mai mare de critică din partea mass-mediei și a opiniei publice în general.

Totodată, ameninţările şi tonul ultimativ față de jurnaliști pot fi asimilate unei încercări de a impune cenzura în mass-media, iar cenzura este ilegală.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.