/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/VIDEO/ Deputații PLDM au preluat și depus la CC proiectul de sesizare privind alegerile, propus de societatea civilă

20 iulie 2018, ora 19:08

Deputatul PLDM, Tudor Deliu, a declarat că CC a fost rugată să interpreteze normele constituționale pentru determinarea sensului exact al normelor prevăzute de articole din Constituție prin următoarele aspecte: dacă în lipsa prevederilor și criteriilor exacte stabilite de normele legale, pot fi invalidate alegerile de către instituțiile statului abilitate cu asemenea atribuții; dacă prin invalidarea alegerilor, în lipsa prevederilor și criteriilor exprese din normele legale, sunt afectate garanțiile constituționale privind asigurarea dreptului la vot, dreptului de a fi ales și a dreptului cetățenilor de a participa la administrarea treburilor publice.

De asemenea, se cere o explicație de la CC privind validarea sau nu a alegerilor, de instanțele de judecată din oficiu, în lipsa unei cereri de anulare a alegerilor motivată și însoțită de probele pertinente pe care se întemeiază, depusă de alegători, organele electorale sau concurenții electorali participanți la scrutinul electoral.

În proiectul de sesizare, Curtea mai este rugată să explice dacă în Republica Moldova se poate de constatat garantarea conceptului statului de drept prin prisma asigurării dreptului cetățenilor de a participa la administrarea treburilor publice, precum și a dreptului la vot și de a fi ales și dacă este cazul ca în jurisprudența constituțională să fie statuate fraudele electorale și criteriile exprese ce pot duce la invalidarea alegerilor, până la remedierea acestor deficiențe de reglementare de către autoritatea legislativă.

Tudor Deliu a spus că nu este de domeniul Curții Constituționale să considere dacă alegerile au fost corecte sau nu. „Noi cerem să se expună asupra acelor articole care se referă la statul de drept, la suveranitate, la dreptul la vot, la dreptul la administrarea trebuirilor publice, la încălcarea drepturilor fundamentale ale cetățenilor și alte articole”, a spus liberalul-democrat. De asemenea, potrivit deputatului, prin această sesizare aleșii își doresc protejarea cetățeanului la viitoarele alegeri, „pentru a nu se întâmpla și pe viitor ceea ce s-a întâmplat la alegerile din Chișinău”.

În cadrul unei conferințe de presă la IPN, reprezentanții Coaliției Civice pentru Alegeri Libere și Corecte au îndemânat subiecții cu drept de sesizare a Curții Constituționale să preia de pe platforma www.alegerliber.md, un proiect de sesizare pe care să-l înregistreze la Înalta Curte. Proiectul este propus de membrii Asociației Comunitatea „WatchDog.MD” și vizează interpretarea normelor Constituției în cele cinci aspecte fundamentale ce vizează criteriile care pot duce la invalidarea alegerilor.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram