‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 24 martie, 2024
5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAfaceriCreşterea racilor în condiţii de casă cu investiţii mici

Creşterea racilor în condiţii de casă cu investiţii mici

‹ adv ›
‹ adv ›

Creșterea racilor în condiţii de casă oferă un venit stabil, asigurat de cererea permanentă. Pe nișa respectivă, concurenţa este slabă, deoarece producătorii de peşte nu doresc să se ocupe și cu creşterea racilor, pentru că la etapa iniţială cheltuielile sunt mari, iar profitul mic. Mai mult ca atât, realizarea partidelor mari de carne proaspătă este problematică, aceasta fiind solicitată de un număr limitaţi de clienţi.

Există două metode de creștere a racilor, prima în condiţii de casă, iar a doua presupune crearea condiţiilor aproape de cele naturale. Pe piaţa din Republica Moldova racii sunt solicitaţi, astfel micii producători s-ar bucura de reuşite bune.

FOTO: свой-бизнес.com

Creşterea racilor în condiţii de casă

Ideea constă în înmulţirea racilor în bazine închise asigurate cu apă, instalate în încăperi. Pentru aceasta este nevoie de a asigura anumite condiții:

  • Este necesară o încăpere sau clădire, unde în perioada de iarnă temperatura nu va fi mai mică de -1° C, preferabil să nu treacă pragul minim de +15° C. În primul caz racii rămân vii, iar în al doilea se vor dezvolta normal şi vor acumula masă corporală;
  • Trei vase cu volum mare din material sigur, plastic sau sticlă organică, la fundul cărora se pun pietricele, nisip şi argilă într-un strat suficient pentru ca racii să poată săpa găuri. Bazinele din polipropilenă costă circa 400 dolari/bucată;
  • Filtre de curăţare, ferma trebuie să fie asigurată 24/24 ore cu apă curată. La schimbarea apei manual racii mici pot muri, iar adulţii nu se înmulţesc;
  • Unelte pentru a prinde racii şi maşini pentru transportarea acestora;
  • Generator de oxigen cu dispozitiv de măsurare a cantităţii acestuia, care costă 1500 de dolari;
  • Mâncarea pentru o perioadă de jumătate de an, care costă 300 de dolari;
  • Sunt necesare mai multe vase  pentru a despărţi racii şi a evita consumul răcuşorilor mici de către cei mai mari. Este important să fie mutaţi racii maturi în alte vase, deoarece ei se adaptează mai uşor.

Pentru hrană mai pot fi folosite bucăţi de carne, legume, unele tipuri de terci. Cel mai rentabil este să fie înmulţiţi racii albaştri cumpăraţi de la ferme speciale. Racii de râu se dezvoltă mai greu. Raportul optim recomandat de masculi-femele este de 1:3, iar pentru a începe activitate sunt necesare 80 de bucăţi pentru un vas de 300 de litri.

‹ adv ›
‹ adv ›

8 Comentarii

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii