‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 15 aprilie, 2024
23.9 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriSute de hectare de terenuri, livezi și tehnică agricolă performantă care aparțin Caravita, scoase...

Sute de hectare de terenuri, livezi și tehnică agricolă performantă care aparțin Caravita, scoase la licitație

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Lichidatorul companiei Caravita Co SRL (fondată în anul 2011 de Sanda Filat și apoi ajunsă în proprietatea nepotului lui Vlad Filat, Vladimir Rusu), anunță pentru 6 august 2018, licitația „cu strigare” de comercializare a bunurilor acestui agent economic. Averea scoasă la mezat este una impresionantă și ca mărime și ca valoare, fiind evaluată la circa 300 de milioane lei, anunță Mold-Street.

Astfel, la licitație sunt expuse 77 de unități de transport: de la automobile la autotractoare, remorci, semănătoare și stropitoare, evaluate de la un preț de până la 10.000 de lei la circa un milion de lei.

Se vând și numeroase imobile din comuna Zolotievca, Anenii Noi, comuna Pervomaisc, Căușeni, comuna Solonceni, Rezina etc.

Cel mai de preț imobil este un complex de recepție, curățare, uscare și depozitare a cerealor cu capacitatea de 40.000 tone (prima etapă de construcție) nefinalizat, aflat în satul Constantinovca, Căușeni, care se vinde la pachet cu o casă de locuit și un lot de 37 de ari. Totul la un preț de aproape 87 milioane lei.

Totodată, sunt expuse la vânzare circa 510 hectare de terenuri agricole în valoare de peste 52 de milioane lei, amplasate în special în Zolotievca, Anenii Noi, dar și la Rezina, Căușeni, Criuleni și Ştefan Vodă.

La fel, se vând și livezile de pruni și nuci ale firmei Caravita Co pentru o livadă de 102 hectare de pruni de la Zolotievca se cer 12,5 milioane lei, iar pentru două livezi de nuci de peste 700 de hectare (una de circa 422 hectare și alta de 300 hectare) prețul indicat este de 91,7 milioane lei.

‹ adv ›

La mezat este scoasă și o plantație de viță de vie cu suprafața de 202 hectare la un preț de aproape 21 milioane lei.

Caravita și dosarul Filat

Caravita Co SRL a fost fondată în septembrie 2011, în localitatea Zolotievca, Anenii Noi. Primul fondator a fost Sanda Filat, soția fostului premier Vlad Filat. După divorțul celor doi, proprietar în acte al companiei Caravita a ajuns Vladimir Rusu, nepotul fostului premier.

În vara anului 2014, a izbucnit un scandal legat de faptul că firma Caravita Co SRL a beneficiat de subvenții de peste patru milioane de lei pentru investițiile în agricultură, dar și credite de zeci de milioane de lei de la Banca de Economii.

‹ adv ›

Astfel, compania în câțiva ani a ajuns să dețină câteva mii de hectare de terenuri agricole în raioanele Anenii Noi, Căușeni și Ştefan Vodă. De asemenea, a procurat tehnică agricolă de zeci de milioane de lei.

Spălare de bani în proporții deosebit de mari

O anchetă inițiată de Centrul Național Anticorupție și Procuratură a constatat că, firma Caravita și alte companii afiliate ar fi beneficiat de credite de zeci de milioane de lei obținute ilegal de la Banca de Economii.

Totodată, două rude ale liderului PLDM, Vlad Filat, Vladimir Rusu, proprietarul Caravita Co și tatăl acestuia, Ion Rusu au fost reținuți și apoi condamnați pentru spălare de bani în proporții deosebit de mari și complicitate la tranzacțiile dubioase cu banii de la BEM.

În același dosar au fost reținuți și apoi condamnați Igor Cijov, administrator și Tatiana Roșioru, director financiar la firma Caravita Co. Dosarul Caravita a reprezentat o parte din investigațiile legate de fraudele de la Banca de Economii.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

1 Comentariu

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›