‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 19 aprilie, 2024
13.9 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleCum pot fi utilizate resturile rămase după recoltarea porumbului

Cum pot fi utilizate resturile rămase după recoltarea porumbului

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Înainte de a începe recoltarea porumbului, trebuie să ne gândim la pierderile pe care le suportă solul odată cu aceasta. Savanţii de la Universitatea din Iowa, pe parcursul a 8 ani, au efectuat un studiu în cadrul căruia au înlăturat resturile în cantităţi diferite şi au aplicat diverse metode de prelucrare a solului. Rezultatele arată că, productivitatea porumbului este constantă pe parcursul a 1-3 ani în cazul înlăturării totale a resturilor, atât pentru sistemul de întreţinere tradiţional, cât şi pentru no-till, scrie agroxxi.ru.

„În cazul a doar 25-35% de resturi rămase se modifică bonitatea solului. De obicei, după recoltarea porumbului în Iowa rămân 4,5 tone de resturi per hectar, iar pentru a menţine productivitatea sunt necesare 3 tone lăsate deasupra solului, acestea asigură compoziţia organică şi structura optimă a solului. Dacă rămân mai puţine resturi se măreşte densitatea solului şi apa pătrunde mai greu. Odată cu reducerea porozităţii, solul devine mai vulnerabil faţă de eroziune. Astfel, un sol fără resturi poate fi uşor supus eroziunii, mai ales în timpul precipitaţiilor. Picăturile de ploaie de 6 mm în diametru pot provoca consecințe grave, distrugând particulele de sol și împrăștiindu-le la o distanță de până la 150 de cm. Particulele mici înfundă porii solului şi formează o crustă de sol”, afirmă savanţii Universităţii din Iowa.

În afară de protecţia solului împotriva eroziunii eoliene şi hidrice, resturile vegetale a culturilor sunt surse importante de CO2 pentru microorganisme, care contribuie la formarea materiei organice din sol. Pierderea resturilor vegetale cauzează diminuarea materiei organice şi reducerea substanţelor hrănitoare necesare plantelor şi populaţiei de microorganisme. În cazul înlăturării totale a resturilor, cantitatea de materie organică se reduce cu 20%, iar cantitatea de CO2 cu 35% timp de 13 ani. Pentru a restabili balanţa pierdută sunt necesari mai mult de 10 ani.

Chiar dacă iniţial, roada rămâne stabilă, totuşi, administrarea îngrăşămintelor în doze mai mari este strict necesară. Pentru fiecare tonă de resturi vegetale înlăturate, cheltuielile pentru îngrăşăminte ce le-ar înlocui sunt de 10 dolari.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›