icon

NATO reiterează susţinerea pentru Republica Moldova

16-03-2015 15:52
729

Aflat în vizită la Bruxelles, Prim-ministrul Chiril Gaburici, a vizitat astăzi Cartierul General NATO, unde a avut o întrevedere cu Secretarul General NATO,  Jens Stoltenberg, după care cei doi au susţinut o conferinţă de presă comună.

 

În cadrul întrevederii, înalţii demnitari au discutat despre stadiul actual şi perspectivele cooperării RM - NATO, au trecut în revistă progresele în implementarea Planului Individual de Acţiuni al Parteneriatului RM-NATO şi au identificat posibilităţi de oferire a asistenţei în reformarea sectorului de securitate, apărare şi modernizarea Armatei Naţionale.  Interlocutorii au făcut un schimb de opinii despre agenda de integrare  europeană a Republicii Moldova, evoluţiile politice şi de securitate din ţară şi din regiune.

 

Prim-ministrul Gaburici a reiterat interesul ţării noastre în deschiderea unui Oficiu al NATO la Chişinău, care ar facilita dialogul politic şi cooperarea dintre Republica Moldova şi Alianța Nord-Atlantica.

 

Premierul a pledat pentru cooperarea cu statele membre şi partenere NATO în domeniul apărării cibernetice, gestionării situaţiilor excepţionale, inclusiv pe linia Programului Ştiinţa pentru Pace şi Securitate, precum şi necesitatea finalizării Proiectului privind evacuarea şi distrugerea pesticidelor cu termen expirat de pe teritoriul Republicii Moldova.

 

Secretarul general NATO a salutat disponibilitatea autorităţilor moldoveneşti de a aprofunda relaţiile bilaterale şi a reiterat susţinerea Alianţei Nord-Atlantice pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova. „Statele NATO au susţinut întotdeauna Republica Moldova în problematica Tratatului privind Forţele Armate Convenţionale din Europa, solicitînd retragerea forţelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova”, a specificat oficialul.

 

Jens Stoltenberg a apreciat înalt contribuţia Republicii Moldova la operaţiunea derulată de NATO cu mandat ONU în Kosovo, în cadrul căreia militarii moldoveni au posibilitatea să-şi sporească abilităţile profesionale şi capacităţile de interoperabilitate pentru menţinerea păcii.

 

Secretarul General NATO a acceptat invitaţia Prim-ministrului Chiril Gaburici de a vizita  Republica Moldova.

Agenda publică

Martie 2024

L M M J V S D
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31