09:51:11 18.04.2024
Stiri

Șomerii din R. Moldova, dați pe mâna primarilor: Vor trebui să presteze servicii de interes comunitar, dacă vor ajutoare sociale

Social 18.07.2018 19:35 Vizualizări1589 Autor: Ziarul National
Șomerii din R. Moldova, dați pe mâna primarilor: Vor trebui să presteze servicii de interes comunitar, dacă vor ajutoare sociale


Șomerii înregistrați la agenția teritorială pentru ocuparea forței de muncă din cadrul familiilor beneficiare de ajutor social vor presta activități de interes comunitar, la solicitarea primarului.

Altfel spus, aceștia vor trebui să muncească la crearea zonelor verzi, plantarea puieților și alte lucrări de îngrijire a acestora, la cosirea ierbii, la deszăpezire sau să facă curățenie în edificiile de menire socială din localitate, reparaţii curente, să care gunoiul etc., dacă asta va cere primarul de la ei.

Guvernul a modificat astăzi Regulamentul cu privire la modul de stabilire şi plată a ajutorului social. Noile prevederi se referă la modul de organizare și desfășurare a activităților de interes comunitar de către autoritatea publică locală, drepturile și obligațiile șomerului antrenat în activități de interes comunitar, excepțiile și activitățile care nu necesită calificare profesională etc.

Numărul de ore pentru prestarea activităţilor de interes comunitar se calculează pentru fiecare familie beneficiară de ajutor social proporţional cu cuantumul prestației de care beneficiază aceasta, dar nu va depăşi 40 de ore pe lună.

Potrivit documentului, excepție vor face familiile pentru care suma stabilită a ajutorului social este de până la 30% din nivelul venitului lunar minim garantat sau șomerii din cadrul familiilor beneficiare care se află în una din situațiile ce nu permite antrenarea în activități de interes comunitar.

Autoritățile spun că, astfel, vor să motiveze beneficiarii de ajutor social să revină în circuitul social-economic activ.

Datele Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale arată că, în perioada ianuarie - februarie curent, de cel puțin o plată de ajutor social au beneficiat circa 55 de mii de familii, dintre care 9 824 de familii au avut în componența sa cel puțin un membru înregistrat cu statut de șomer la agențiile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă, iar prestația medie de ajutor social pentru aceste gospodării a constituit 1 502 lei.

Totodată, în anul 2017, de cel puțin o plată de ajutor social au beneficiat circa 90 000 de familii, mărimea medie fiind de 834 de lei.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md