21:41:23 19.04.2024
Stiri

Insula Șerpilor, locul INTERZIS din Marea Neagră. SECRETELE tărâmului legendar

Știri 18.07.2018 07:30 Vizualizări9066 Autor: Ziarul National
Insula Șerpilor, locul INTERZIS din Marea Neagră. SECRETELE tărâmului legendar Sursa: adevarul.ro


Insula Șerpilor, din Marea Neagră, a fost interzisă vreme îndelungată exploratorilor, iar stâncile sale au rămas astfel înconjurate de numeroase mistere.

Aflată în Marea Neagră, la circa 45 de kilometri de țărmurile României și Ucrainei, Insula Șerpilor a rămas un loc legendar, plin de mistere.

Iată câteva curiozități despre ea:

De ce se numește Insula Șerpilor

În timpurile antice, se spune că insula a fost locuită numai de păsări și șerpi de mare, de la aceștia din urmă provenindu-i numele ulterior. Insula a fost numită și Leuke (albă în greacă), deoarece are o asemănare cu calcarul alb al Dobrogei. Grecii au numit insula Fidonisi sau Insula Șarpelui, în timpul când aceasta s-a aflat sub ocupația Imperiului Otoman. Deși se întinde pe 17 hectare, Insula Șerpilor este un loc neprimitor, din cauza reliefului și solului ei. Insula din marea Neagră este formată din gresii dure și silicoase și nu are izvoare de apă dulce. Este săracă în vegetație și faună, iar printre animalele care au populat-o s-a numărat năpârca sau șarpele de casă. Unii istorici au susținut că șerpii ar fi fost stârpiți de pe insulă, în a doua parte a secolului XX, când aici ar fi fost cantonate trupe sovietice.

Locul unor temple antice

Un templu închinat eroului mitic Ahile ar fi existat pe Insula Șerpilor, potrivit unor istorici și arheologi. Săpăturile arheologice derulate pe insulă au fost rare și nu au avut rezultate consistente. Izvoarele scrise din Antichitate dezvăluiau că pe stâncile unei insule aflate la gurile Dunării, identificată de unii autori drept actuala Insulă a Șerpilor, a fost clădit un templu închinat zeului Apollo.

Istoricii antici afirmau că aici au fost aduse rămășițele pământești ale eroilor Iliadei, Achile și Patrocle, pentru a fi păstrate într-un mausoleu, iar locul se numea insula Leucos sau Leuke. O altă legendă, relatată de Filostrat, informa că eroul grec Ahile le-ar fi nimicit pe amazoane pe insula Leuce. Locul sacru din Antichitate a mai apărut în folclorul românesc sub numele de Biserica cu nouă altare. A rămas însă un mister modul în care au dispărut vestigiile templului antic menționat, dacă într-adevăr Insula Șerpilor ar fi fost legendara insulă Leuce. Puține rămășițe arheologice din secolele IV-V î. Hr. au fost descoperite aici.

Insula militarizată

Insula Șerpilor s-a aflat până în 1947 în componența României. În al Doilea Război Mondial, între 1941 și 1944, baza militară românească înființată aici a fost supusă numeroaselor bombardamente sovietice. În cele din urmă, în august 1944 insula a fost ocupată de sovietici, care au înființat aici o unitate de supraveghere maritimă și aeriană, prevăzută cu antene radar iar din 1948 a intrat în cadrul Uniunii Sovietice, potrivit unui protocol secret între reprezentanții celor două state. La scurt timp, insula a fost transformată într-un complex militar, unde au fost amplasate radare de mare putere și cu o rază mare de acțiune, apoi stații de bruiaj și de ascultare a convorbirilor.

Sovieticii au instalat cabluri telefonice subacvatice care făceau legătura insulei cu Odessa și au amenajat locuri de acostare pentru nave. Marinarilor nu le era permis să se apropie de insulă. După 1990, Insula Șerpilor a fost disputată de Ucraina și România, la Curtea Internațională de Justiție, care consideră că insula Șerpilor este relevantă pentru delimitarea platoului continental al Mării Negre. În prezent ea este parte a raionului Chilia, regiunea Odessa din Ucraina.

Fenomenele stranii din jurul insulei

În vecinătatea Insulei Șerpilor s-ar fi aflat un Triunghi al Bermudelor, loc al disparițiilor misterioase. O legendă spune că la 5 decembrie 1945, cinci bombardiere americane au dispărut acolo.

O altă dispariție misterioasă s-a petrecut mult mai recent, în 1990, când un mic aparat de zbor grecesc a dispărut la numai 30-40 km de țărmul românesc.

În apropierea insulei, în 2008, 12 militari ucraineni au murit într-un accident aviatic, după ce elicopterul cu care se deplasau din Odessa către insulă s-a prăbușit.

Nu departe de Insula Șerpilor, pescarii au observat un fenomen neobișnuit, cel al „mării care arde”. Acesta are însă o explicație științifică. Activitățile seismice, care au și condus la apariția turbulențelor majore, duc la invadarea fundului mării. Hidrogenul sulfurat care există pe fundul mării ajunge la suprafață și, în concentrație mare, se auto-aprinde.

Sursa: adevarul.ro


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md