Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Dodon, despre revenirea lui Kozak:…

Dodon, despre revenirea lui Kozak: „Vicepremierul rus cunoaște bine specificul țării noastre”

În cadrul vizitei oficiale la Moscova, președintele Igor Dodon a avut o întrevedere de lucru cu Dmitrii Kozak, vicepremierul Federației Ruse, desemnat recent reprezentat al președintelui Vladimiri Putin pentru dezvoltarea relațiilor comerciale și economice cu Republica Moldova.

„Consider numirea domnului Kozak în această funcție drept una importantă pentru Republica Moldova, dat fiind faptul că vicepremierul rus cunoaște bine specificul țării noastre și a regiunii în întregime”, a scris Igor Dodon pe pagina sa de Facebook.

Președintele R. Moldova a mai precizat că a discutat cu Kozak despre problemele ce țin de politica internă și externă a R. Moldova, relațiile comerciale externe între Moldova și Rusia, dar și reglementarea conflictului transnistrean.

Numele lui Dmitri Kozak este legat de planul de reglementare a conflictului transnistrean, din 2003, cunoscut drept „Memorandumul Kozak” sau „Planul Kozak”. Planul viza constituirea a unui stat moldovenesc federal asimetric și staționarea trupelor rusești pe teritoriul R. Moldova pentru încă 20 de ani (până în 2023).

În memorandum se propunea între altele crearea unui parlament bicameral format dintr-o cameră inferioară, aleasă prin reprezentare proporțională. Memorandumul Kozak presupunea ca regiunea transnistreană să aibă statut egal în federație cu restul țării.

Demonstrații mari împotriva memorandumului Kozak au avut loc la Chișinău în zilele de după publicarea propunerii ruse. Conducerea Republicii Moldova a refuzat să semneze memorandumul fără o coordonare cu organizațiile europene. Mai târziu, în 2005, președintele Vladimir Voronin a făcut o declarație cu privire la respingerea „Memorandumului din 2003” ca fiind în contradicție cu Constituția Republicii Moldova, care definește Republica Moldova ca un stat neutru ce nu putea permite accesul trupelor străine pe teritoriul său, de asemenea țara neputând adera la alianțe militare.