Un băiețel de patru ani și o fetiță de opt ani din Florești au murit intoxicați cu ciuperci

Un băiețel de patru ani și o fetiță de opt ani din Florești au murit intoxicați cu ciuperci. Băiețelul a decedat pe 12 iulie, după câteva zile de comă, iar fetița s-a stins din viață la spital, în după amiaza zilei de astăzi, 16 iulie. Informația a fost confirmată pentru IPN de purtătorul de cuvânt al Institutului Mamei și Copilului, Maxim Cazacu.

Mama copiilor este internată la Spitalul „Sfântă Treime” din Chișinău, iar tatăl copiilor a refuzat internarea pentru că se simțea mai bine.

Cei patru membri ai familiei din raionul Florești au ajuns la spital, acum o săptămână, după ce s-au intoxicat cu ciupercile pe care le-au cules din pădure.

Anterior, Ministerul Sănătăţii, Muncii și Protecției Sociale s-a adresat populaţiei să fie prudenţi în consumul de ciuperci. Doar în perioada 09-13 iulie au făcut intoxicație la ciuperci 11 persoane mature și 6 copii.

Pe parcursul anului 2018, au fost înregistrate 41 de cazuri de intoxicație cu ciuperci, cu implicarea a 39 bolnavi din Florești, Dondușeni, Orhei, Chișinău, dintre care 7 copii.

Intoxicaţia cu ciuperci reprezintă o urgenţă medicală, iar operativitatea în stabilirea diagnosticului şi instituirea tratamentului pot contribui la salvarea vieții bolnavului.

În aproximativ două ore de la consumul ciupercilor poate apărea greață, vomă, diaree, transpiraţia excesivă. După 6 ore – bolnavul poate acuza cefalee, ameţeală, agravarea stărilor de vomă. După 72 de ore pot apărea complicaţiile severe hepatice şi insuficienţa renală, ce pot cauza decesul persoanei afectate.

Unele ciuperci pot căpăta proprietăți toxice, fiind consumate în combinaţie cu alcoolul.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.