Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Fostul consilier al ex-ministrului Finanțelor,…

Fostul consilier al ex-ministrului Finanțelor, pe banca acuzaților. De ce este suspectat

Procuratura Anticorupție anunță că a finalizat urmărirea penală și a transmis în instanța de judecată cauza penală în care figurează fostul consilier al lui Veaceslav Negruță, ex-ministrul Finanțelor. Veaceslav Mămăligă este vizat în calitate de învinuit într-un dosar intentat la 18 mai 2017, privind depăşirea atribuţiilor de serviciu.

Fostul consilier este învinuit că, prin admiterea mai multor ilegalități în desfășurarea licitațiilor pentru procurarea carnetelor de pașapoarte cu cip integrat, a favorizat o companie, deși nici un agent economic participant nu corespundea cerințelor tehnice, ce a propus o ofertă cu 1.566.920 euro mai dezavantajoasă comparativ cu ofertele altor agenți economici, aceasta fiind desemnată câștigătoare a licitației. Licitațiile s-ar fi petrecut în perioada anilor 2011-2012, pe când Mămăligă deținea funcția de consilier al ministrului Finanțelor.

„Prin acțiunile sale intenționate, în participație cu alte persoane, demnitarul a prejudiciat bugetul ÎS „CRIS „Registru” (actualul succesor Agenția Servicii Publice) cu 1.566.920 euro, care potrivit cursului valutar oficial la data semnării contractului valorau 27.354.975,976 lei, ceea ce constituie proporții deosebit de mari și reprezintă urmări grav”, se menționează într-un comunicat de presă al Procuraturii Anticorupție.

Contactată telefonic, avocata lui Veaceslav Mămăligă, Natalia Lepilov, a declarat că deocamdată nu poate face vreo declarație publică.

Fostul consilier a fost reținut la 3 aprilie 2018, iar cazul a devenit public după ce Veaceslav Negruță a dezvăluit informația privind reținerea fostului său consilier, acuzând autoritățile de tăinuirea acestui fapt.

Anterior, Negruță a declarat că reținerea consilierului său nu a fost făcută publică pentru că are un caracter ilegal și abuziv: „Scopul sechestrării persoanei este obținerea unei semnături de „denunț” împotriva ex-ministrului finanțelor”.

Ex-ministrul finanțelor a mai declarat anterior că „procedurile de achiziționare a pașapoartelor în perioada 2012-2013 au fost efectuate în conformitate cu Planul de acțiuni pentru liberalizarea regimului de vize cu Uniunea Europeană, în condițiile (tehnice) stabilite de UE, în strictă conformitate cu Legea cu privire la achizițiile publice și conform hotărârilor de guvern”.

Dacă va fi găsit vinovat, Veaceslav Mămăligă riscă o pedeapsă cu închisoare de la 6 la 10 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii pe un termen de la 10 la 15 ani.

Foto: facebook.com/veaceslav.mamaliga.90