Cinci turci, care au camuflat 80 kg de heroină într-o semiremorca încărcată cu legume, trimiși în judecată

Un grup criminal organizat, format din cinci cetățeni ai Turciei, va fi judecat pentru circulația ilegală a substanțelor narcotice (heroina) și contrabandă. Aceasta după ce timp de mai mult de doi ani, procurorii PCCOCS și ofițerii de investigații ai Inspectoratului General al Poliției de Frontieră au documentat gruparea criminală, fiind identificate două posibile rute de transportare a drogurilor.

Astfel s-a stabilit că drogurile erau transportate pe rutele:

1. Afganistan – Iran – Azerbaidjan – Georgia – Ucraina (feribot) –Republica Moldova – Uniunea Europeană (Olanda/Germania)
2. Afganistan – Iran – Turcia – Bulgaria – România – Republica Moldova – Uniunea Europeană (Olanda/Germania).

În cadrul urmăririi penale cu certitudine s-a stabilit că în perioada anilor 2015 – 2017, membrii grupării au procurat patru semiremorci și camioane de tractare, în care au fost confecționate artizanal locuri special amenajate pentru tăinuirea drogurilor. Aceștia camuflau transportarea drogurilor sub activitatea aparent legală a unui agent economic care presta servicii de transport de mărfuri.

În acest sens, în luna februarie 2018, grupul infracțional a camuflat aproximativ 80 kg de heroină în semiremorca încărcată cu legume (roșii) care a fost transportată din orașul Istanbul, Turcia, în Republica Moldova, traversând Bulgaria și România.

În urma monitorizării activități infracționale, la 23 februarie 2018, au fost efectuate percheziții în raionul Ialoveni, pe teritoriul unui depozit și în semiremorca de model ”YILDIZ TRAYLER” în urma cărora au fost depistate și ridicate aproximativ 79 kg de heroină.

De menționat că, la solicitarea procurorilor, livrarea controlată a drogurilor din Turcia s-a realizat în conlucrare cu autoritățile statelor Bulgaria, România, Azerbaijan și Ucraina pe tot parcursul drumului camionul fiind supravegheat non-stop.

Totodată, în cadrul cauzei penale a fost aplicat sechestru asupra mijloacelor de transport, în sumă totală de aproximativ 2 milioane lei.

Dacă vor fi găsiți vinovați, membrii grupării riscă pedeapsă pentru trafic de substanțe narcotice de la 7 la 15 ani închisoare și pentru contrabandă de la 3 la 10 ani închisoare.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.