02:25:13 20.04.2024
Stiri

Franţa - Croaţia, marea FINALĂ, de la ora 18:00, la Moscova. Faţă-n faţă cu istoria: „Cocoşii" vor titlul după 12 ani, Modric & Co. pot deveni campionii lumii în premieră

Sport 15.07.2018 14:40 Vizualizări1412 Autor: Ziarul National
Franţa - Croaţia, marea FINALĂ, de la ora 18:00, la Moscova. Faţă-n faţă cu istoria: „Cocoşii prosport.ro


A 21-a ediţie a Campionatului Mondial a ajuns la sfârşit. Finala mare, Franţa - Croaţia, după un drum lung străbătut de ambele echipe. Clar, Croaţia a stat mai mult timp pe teren pentru a-şi obţine locul în finală, după ce a jucat trei meciuri cu prelungiri şi penalty-uri. Danemarca, Rusia şi Anglia sunt naţionalele eliminate de formaţia lui Zlatko Dalic după prelungiri şi lovituri de departajare.

Drumul spre finală şi întâlnirea cu istoria

Franţa şi-a croit drumul spre ultimul act mai uşor, după ieşirea din grupe. Argentina, Uruguay şi Belgia sunt echipele învinse în fazele eliminatorii de "Cocoşii" lui Deschamps, cu un joc pragmatic, închis, la rezultat, imediat după deschiderea scorului. Franţa a câştigat grupa C, cu 7 puncte, din care au mai făcut parte Danemarca, Peru şi Australia. A doua finalistă, Croaţia, a câştigat grupa D cu maximum de puncte, cu victorii în faţa Argentinei, Nigeriei şi Islandei.

"Cocoşii" sunt în finala mondială după 12 ani. În 1998, Franţa câştiga Cupa Mondială chiar pe teren propriu, după o finală în care a învins Brazilia cu 3-0. În semifinale, francezii o eliminau chiar pe Croaţia, la ultimul rezultat mare din istoria naţionalei. Croaţii sunt pentru prima dată într-o finală de Campionat Mondial.


„Acum nu mai există presiune, iar eu nu voi adăuga presiune înainte de o astfel de întâlnire. Este, pur şi simplu, cel mai important moment din viaţa fiecăruia dintre noi. Suntem gata să acceptăm înfrângerea cu demnitate dacă aşa va fi, dar vom reprezenta ţara noastră în modul cel mai demn. Dacă nu vom câştiga, vom felicita adversarul. Dacă vom câştiga, atunci vom fi cei mai mândri. Suntem aici să ne bucurăm."

Zlatko Dalic, selecţionerul Croaţiei


„E o onoare să jucăm un asemenea meci. Nu e nimic mai frumos decât să joci o finală de Mondial. Suntem pregătiţi, am făcut totul cât am putut de bine. Trebuie să rămânem calmi, trebuie să avem încredere şi să ne concentrăm. Croaţia are fotbalişti cu experienţă, joacă împreună de mult timp. Nu suntem euforici, suntem cu toţii satisfăcuţi că am ajuns aici, dar nu s-a terminat. E cel mai important joc al anului pentru noi!"

Didier Deschamps, selecţionerul Franţei


„Prefer să renunţ la ghetele de fotbal, luni, dacă ăsta este preţul pe care trebuie să îl plătesc ca să câştig pentru ţara mea, să câştig pentru Croaţia! Nu vreau să spun că sentimentele noastre sunt superioare faţă de cele ale francezilor pentru Franţa sau ale ruşilor pentru Rusia. Avem această legătură specială. Când pui tricoul sacru al Croaţiei pe tine, devii altă persoană...Avem această unică unitate – nu doar în fotbal."

Ivan Rakitic, înainte de finală


Duelul din finală are o însemnătate specială pentru doi dintre fotbalişti. Kylian Mbappe şi Luka Modric. Dacă Franţa câştigă, atunci atacantul lui PSG devine favorit să "spargă" dominaţia lui Messi şi Ronaldo, care durează de 10 ani, şi să câştige Balonul de Aur. La fel şi în cazul mijlocaşului de la Real. În cazul în care Croaţia câştigă Mondialul, Modric devine favorit la distincţia oferită de France Football.

Finală cu echipe europene, dar cu arbitru din America de Sud

Finala va fi una europeană, dar FIFA a ales metoda potrivită de a "împăca" celălalte continente. L-a trimis să arbitreze pe argentinianul Nestor Pitana. Acesta va conduce la centru marea finală de pe Lujniki, din Moscova. Arbitrul în vârstă de 43 de ani a condus şi partida de deschidere a Mondialului, Rusia - Arabia Saudită. La cele două tuşe vor fi compatrioţii Hernan Maidana şi Juan Pablo Belatti, în timp ce al patrulea arbitru va fi olandezul Bjorn Kuipers. Asistent de rezervă a fost desemnat un alt olandez, Erwin Zeinstra.

Nestor Pitana i-a mai arbitrat pe francezi la competiţia din Rusia, cu ocazia meciului din sferturile de finală împotriva Uruguayului, câştigat de "Les Bleus" cu 2-0. De asemenea, el s-a mai aflat la centru la meciurile Suedia - Mexic (3-0), din faza grupelor, şi Croaţia - Danemarca (3-2 după loviturile de departajare), din optimile de finală.

Mai multe detalii pe Prosport


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md