Principală  —  Ediţia PRINT  —  Sportiv   —   Finala Campionatului Mondial de Fotbal…

Finala Campionatului Mondial de Fotbal 2018: FRANȚA-CROAȚIA joacă azi la Moscova

Echipa Franţei, campioană mondială în 1998, şi Croaţiei, care deja a reuşit cea mai mare perfomanţă din istoria sa: calificarea în ultimul act al unui Campionat Mondial de fotbal se vor confrunta, astăzi, 15 iulie, de la ora 18:00 (ora României), pe stadionul Lujniki din Moscova, în Finala Cupei Mondiale de fotbal din Rusia.

Franţa, care va juca a treia sa finală, după cea pierdută în 2006 în faţa Italiei, ţinteşte consacrarea actualei generaţii, care a ratat titlul european în urmă cu doi ani, pe teren propriu, după o finală cu Portugalia, scrie Agerpres.

Croaţia, a 13-a echipă care ajunge într-o finală a Cupei Mondiale, reprezintă o ţară de doar patru milioane de locuitori, dar îndrăznește să viseze că are puterea să ajungă printre cele doar opt ţări care au cucerit trofeul în cele aproape nouă decenii ale competiției: Uruguay, Argentina, Brazilia, Italia, Anglia, Franța, Spania și Germania.

Croaţia are de luat şi o revanşă în faţa Franţei, pentru că aceasta din urmă e cea care i-a oprit drumul către finală în urmă cu 20 de ani, învingând-o în penultimul act (1-2), după care „les Bleus” au cucerit titlul, iar „Vatreni” s-au mulţumit cu medaliile de bronz. După acea performanţă, croaţii nu au mai reuşit să depăşească faza grupelor la niciun turneu final de Cupă Mondială, până în Rusia.

Cele două echipe s-au confruntate de cinci ori, Croaţia nereuşind nicio victorie, doar două partide de egalitate, printre care şi una la EURO 2004, 2-2. Deschamps s-a aflat pe teren la toate cele trei victorii ale Franţei.

Stadionul are o capacitate de 80.000 de locuri și va găzdui, duminică, o serie de personalități, inclusiv președintele Vladimir Putin, care a mai fost prezent la această Cupă Mondială doar la meciul de inaugurare a competiției, în care Rusia a învins Arabia Saudită.

La invitația liderului de la Kremlin, la festivitatea de închidere a Campionatului Mondial de Fotbal 2018, va fi prezent și președintele R. Moldova, Igor Dodon.

Finala de la Moscova va fi meciul cu numărul 900 din istoria Cupei Mondiale. Franţa a jucat şi primul meci al competiţiei, învingând Mexicul cu 4-1 la ediţia inaugurală, din 1930. De asemenea, va fi a noua finală competiţiei care se dispută între echipe de pe continentul european, scrie digi24

Sâmbătă, 14 iulie, în finala mică a Cupei Mondiale 2018, Belgia a reușit să obțină cel mai bun rezultat al său din istorie: medialia de bronz, după ce a învins selecționata Angliei cu scorul 2:0.

Sursa Foto: digi24