Există viața sexuală după prima tinerețe? Curiozități pe care nu le-ai știut despre organismul și psihologia umană

vvv

Așa cum probabil v-ați deprins cu momentele interesante pe care le pregătesc cei de la 60plus, vă propunem și astăzi să lecturați un material cu multe curiozități despre organismul și psihologia umană. De data aceasta, ei au pregătit un articol despre „Sexul fără vârstă de pensionare”.

Activitatea sexuală este benefică la orice vârstă și chiar recomandată de medici, dacă persoanele sunt sănătoase. Mai mult, în societatea noastră există o percepție greșită că sexul este prerogativa tinerilor, spune medicul sexolog Ion Dumbrăveanu, președintele Societății de Andrologie și Sănătate Sexuală.

Medicul subliniază că, potrivit studiilor științifice, persoanele vârstnice care au activitate sexuală sunt mai sănătoase și au o stare de spirit mult mai bună decât ceilalți. Citiți mai jos ce spune specialistul despre viața sexuală după prima tinerețe, despre beneficiile și riscurile unei vieți sexuale active după 60+.

Există viață sexuală după 60 de ani?

Este o percepție greșită a societății că sexul este prerogativa tinerilor. Urmare a acestui gând, tinerii se grăbesc să trăiască și încep a face sex la 14, 15 ani și atunci când ajung la 30- 40 nu mai pot, se plictisesc sau apar maladii. Trebuie să știm însă că sexul/activitatea sexuală nu are limite de vârstă nici pentru bărbați, nici pentru femei. Activitatea sexuală pentru un organism sănătos e posibilă chiar și după 60 de ani.

 

O persoană care a crezut întreaga viață că sexul a fost numai pentru plăcere și pentru sănătate, se gândește la sex doar ca la un act mecanic. Or, activitatea sexuală presupune și alte etape: etapa de prezență a celuilalt, de întâlniri, de mângâieri, de săruturi etc. Dacă aceste elemente au fost de-a lungul vieții și persoana a fost obișnuită cu ele, atunci după 60, 70 și chiar 80 de ani, persoanei îi vor plăcea aceste lucruri și va avea nevoie de prezența celuilalt partener, cu sau fără prezența actului sexual în sine.

Care este diferența dintre relațiile intime din prima tinerețe și cele de după 60 de ani?

Constituția sexuală a unei persoane se va menține și după 60 sau 70 de ani, pentru că este un lucru înnăscut. Altfel spus, dacă până la 60 de ani, bărbatul nu a fost un Casanova, nu o să devină nici după. Dacă toată viața sa a fost mai iubăreț, după 60 sau 70 de ani nu se va schimba.

Vorbind despre femei, ele au avut nevoie întotdeauna de mai multă tandrețe, de mai multă intimitate, de mai multă pregătire pentru activitatea sexuală. Și atunci, după 60 de ani, aceste lucruri se vor manifesta mai puternic, femeile vor fi mai sensibile decât au fost.

 

După 60 de ani, activitatea sexuală trece de la etapa cantitativă la cea calitativă. În această perioadă din viață vor scădea ritmul și nevoia de relații intime, dar actul sexual propriu-zis va avea loc. Două persoane în vârstă, în virtutea anumitor circumstanțe, nu vor avea nevoie de un ritm atât de intens al actului sexual, dar vor avea nevoie unul de altul: să se vadă, să se simtă.

Când ești tânăr poți avea activitate sexuală în fiecare zi. Situația e alta după 60 – 70 de ani. Organismul are nevoie de timp să se refacă după actul sexual, fiindcă el reprezintă un efort fizic, psiho-emoțional. Sexul aduce plăcere și are beneficii, dar necesită implicarea tuturor sistemelor organismului. Iar dacă după 60 de ani persoana își dorește să aibă activitate sexuală în fiecare zi, se va epuiza foarte mult.

 

Care sunt beneficiile relațiilor sexuale după 60 de ani?

Este demonstrat științific că persoanele vârstnice care au activitate sexuală sunt mai sănătoase și au o stare de spirit mult mai bună decât celelalte.

Pe femei, de exemplu, activitatea sexuală la această vârstă este benefică pentru sănătate și le ajută să se mențină în formă. O viață sexuală activă a femeilor previne cancerul glandelor mamare. Există și beneficii psihologice: relațiile sexuale le vor permite să se simtă mai descătușate, mai libere.

În cazul bărbaților, activitatea sexuală la 60+ reprezintă un factor preventiv și protector pentru cancerul de prostată.

Există și riscuri? Care sunt acestea?

Activitatea sexuală presupune implicare fiziologică și psihologică. Dacă la cei tineri, problemele de dragoste comportă mai mult un aspect psihologic, atunci la cei în vârstă predomină problemele fiziologice în relațiile sexuale. Puține persoane după 60 de ani nu au hipertensiune, diabet sau alte maladii, or implicarea sistemului cardiovascular, a celui endocrin este foarte mare.

Uneori, în cazul bărbaților, faptul că nu mai pot face sex după 60 de ani ar putea fi și un semnal că au o anumită problemă de sănătate. De exemplu, pot avea patologii nediagnosticate pe care nu le simt, cum ar fi ateroscleroză sau o maladie cardiacă. În astfel de situații, bărbații trebuie să se adreseze la medic și, aproape în 90 % dintre cazuri este vorba despre o boală cardiacă.

În cazul femeilor, chiar și mai devreme de 60 de ani apare sindromul vaginului uscat, atrofia organelor genitale – etape normale ale involuției.

Dar aceste lucruri nu contraindică activitatea sexuală și nu o fac imposibilă. Pur și simplu, partenerii trebuie să țină cont de aceste particularități și să nu le neglijeze.

Care este percepția societății față de persoanele trecute de prima tinerețe care au o viață sexuală activă?

În societatea noastră se consideră că după îndeplinirea rolului biologic al femeii, adică după ce a dat naștere urmașilor, s-a terminat și sexul. Dar sexul nu înseamnă doar reproducere. Și, în general, nu este recomandat ca activitatea sexuală să se oprească la 50 sau 60 de ani. Medicii sfătuiesc persoanele să o continue pe tot parcursul vieții.

E complicat însă să vorbim despre o viață sexuală activă și constantă în situația când persoanele trecute de 60 au încă probleme materiale: când copiii și nepoții au nevoie de ajutorul lor financiar. Bineînțeles, atunci apar deja alte preocupări. O altă problemă este și migrația. Atunci când unul dintre parteneri pleacă, activitatea sexuală se întrerupe. Însă după 60 de ani este importantă continuitatea în relațiile sexuale. Dacă la cei tineri, pauza nu e o problemă și chiar se întorc cu mai multă înflăcărare la viața sexuală activă, în cazul persoanelor vârstnice aceste pauze sunt, de obicei, ireversibile. E foarte dificil de a relua activitatea sexuală după 60-70 de ani, iar de multe ori este imposibil.

Persoanele trecute de 60 de ani vin la sexolog?

Se adresează puține persoane și asta se întâmplă rar. Unul dintre motive este educația pe care o au. De cele mai multe ori se adresează bărbații. Nu este secret că unii bărbații după 60-70 de ani au prietene, amante, soții mai tinere și vor să se mențină în formă și bineînțeles, se adresează la specialist. Alteori, bărbații se adresează la sexolog pentru că au alte maladii, precum prostata sau prostatitele, boli care au interferență cu sexul.

Vârsta medie a femeilor care se adresează la sexolog este de 45 de ani, maximum 50. În societatea noastră nu este acceptat ca o femeie să se adreseze la ginecolog sau sexolog după 60 de ani.

Ce sfaturi le-ați oferi persoanelor 60+ care au sau vor să aibă o viață sexuală activă?

Persoanele care au relații sexuale după 60 de ani nu ar trebui să utilizeze de sine stătător substanțele afrodiziace. Foarte multe persoane se gândesc că dacă vor lua o pastilă, actul sexual va reuși și va fi bine, dar este periculos. Chiar și la o persoană tânără, în timpul orgasmului, tensiunea poate urca de la 120 la 160. În cazul unei persoane vârstnice acest salt este și mai mare. Riscurile sunt mai mari dacă persoana are activitate sexuală împotriva chemării propriului organism.

De asemenea, persoanele ar trebui să țină cont de particularitățile actului sexual care apar odată cu vârsta. În timpul activității intime organismul trebuie să fie pregătit. De exemplu, din cauza uscăciunii vaginale, partenera poate contacta bacterii banale, care ar putea face activitatea sexuală dureroasă. Acestea sunt probleme minore, care pot fi rezolvate prin utilizarea a diferite artificii: substanțe lubrifiante, substanțe, inclusiv, hormonale, dar prescrise de medic. Dacă la bărbați apar dereglări erectile, femeia le va simți și atunci partenerii trebuie să se adreseze la medic și totul se remediază.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente