20:46:32 19.04.2024
Stiri

Carnea la GRĂTAR pune în PERICOL sănătatea

Știri 14.07.2018 11:01 Vizualizări1555 Autor: Ziarul National


Carnea la GRĂTAR pune în PERICOL sănătatea sursa: dcnews.ro

În sezonul cald, carnea la grătar este în topul preferințelor culinare. Dar cât de sănătos este acest mod de preparare termică a cărnii?

Carnea friptă la grătar nu este unul dintre cele mai sănătoase alimente. Noi cercetări arată că a mânca părțile arse ale cărnii la grătar este ca și cum ai fuma zeci de țigări.

„Acolo unde carnea întâlnește metalul fierbinte este locul unde moleculele din carne sunt deteriorate, apărând substanțe cancerigene sau cu potențial toxic asupra corpului omenesc: hidrocarburi policiclice aromatice, benzo-a-pireni, produși de glicare avansată și tot așa.

Iată de ce dietele care includ clasicul „grătar” sunt în același timp toxice, chiar dacă în aparență mai puțină grăsime înseamnă mai bine: corpul trebuie să se lupte atât cu toxinele pe care le produce în procesul de slăbire, dar și cu cele pe care le bagi în tine de bună voie”, explică pe blogul său Cristian Mărgărint, consultant în nutriție și fitness.

Nu doar arsura de pe carne are potențial toxic, ci și fumul degajat de grăsimea care se scurge pe cărbuni.

Sfaturi pentru a limita riscurile

Pentru a limita arsura și fumul, puteți opta pentru un grătar vertical: grăsimea nu cade pe cărbuni, fumul și arsura sunt reduse.

O altă soluție ar fi să înfășurați carnea, peștele sau legumele în pachețele de hârtie de copt. Astfel alimentele nu intră în contact direct cu jarul, ci se gătesc la abur.

Unele studii sugerează efectul protector al marinării, motiv pentru care ar fi ideal să marinați carnea, legumele înainte de a le pune pe grătar.

Și încă o veste bună: consumă carnea la grătar asociată cu salată de legume (cât mai diverse și mai colorate), ceea ce reduce foarte mult din riscuri. Antioxidanții și fitonutrienții din legume lucrează pentru sănătatea ta.

Fibrele ajută și ele la eliminarea toxinelor.

Oțetul din salată poate preveni formarea toxinelor în tubul digestiv, iar fermenții lactici (dintr-un sos cu iaurt) pot bloca asimilarea lor.

Sursa: dcnews.ro


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md