Răspunsul lui Obama la solicitarea de grațiere pentru Snowden: Să nu se ascundă în spatele unui regim autoritar

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Casa Albă a răspuns marți petiției prin care aproape 170.000 de persoane îi cereau președintelui Barack Obama grațierea necondiționată a lui Edward Snowden, fostul consultant al Agenției Naționale de Securitate (NSA), care a dezvăluit amploarea rețelei de spionaj electronic a SUA.

Edward Snowden „ar trebui să revină în Statele Unite pentru a fi judecat de un juriu de omologi ai săi, și nu să se ascundă în spatele unui regim autoritar. Deocamdată, el fuge de consecințele faptelor sale”, a scris Lisa Monaco, consiliera președintelui pentru securitate internă și contraterorism, delegată să răspundă petiției.

„Trebuie să luăm decizii importante despre cum să ne protejăm și să ne menținem leadership-ul în lume, păstrând în același timp libertățile civile și apărarea vieții private pe care idealurile noastre și Constituția le cer. În loc să abordeze în mod constructiv aceste probleme, decizia periculoasă a dlui Snowden de a fura și dezvălui informații clasificate a avut consecințe grave pentru securitatea țării noastre și a oamenilor care lucrează zi de zi pentru a o apăra”, susține administrația americană.

„Echilibrul între securitatea noastră și libertățile civile, pe care îl cer idealurile noastre și Constituția noastră, merită o dezbatere solidă, iar cei dispuși să se angajeze în ea trebuie să o facă aici, acasă”, a subliniat Lisa Monaco, în răspunsul postat pe site-ul Casei Albe.

Inculpat pentru spionaj în SUA, fostul consultant, refugiat în Rusia, riscă până la 30 de ani de închisoare în țara sa.Documentele clasificate pe care le-a remis presei au dezvăluit programe de spionaj de o amploare nebănuită până atunci.

Avocatul rus al lui Snowden a declarat în luna martie că acesta ar fi dispus să revină în Statele Unite dacă „i s-ar oferi garanția unui proces legal și imparțial”.

O petiție pentru grațierea lui Snowden a fost lansată în 2013 și a obținut 167.954 de semnături, mult peste cele 100.000 necesare pentru a primi un răspuns din partea Casei Albe. „Edward Snowden este un erou național și ar trebui să fie emisă imediat o grațiere deplină și absolută pentru orice infracțiuni a comis sau ar fi putut comite în legătură cu dezvăluirea programelor secrete ale NSA”, se scria în petiție.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...