20 de lucruri pe care le-a făcut noul prim-ministru al Armeniei în două luni de conducere

Pe 8 iulie, s-au făcut două luni de când Nikol Pashinyan este prim-ministrul Armeniei. Pashinyan a ajuns în această funcție după ce a avut loc Revoluția de Catifea. Protestele masive în Armenia au început când fostului președinte al Armeniei Serzh Sargsyan (9 aprilie 2008 – 9 aprilie 2018), i s-a terminat mandatul și a fost desemnat prim ministru. Sargsyan a fost președintele Partidului Republican din Armenia, partid care a deținut majoritatea parlamentară.

Enlarge

serzh-sargasyan-1
Serzh Sargsyan a fost președintele Armeniei 10 ani

În continuare, vă prezentăm 20 de lucruri pe care a reușit noul prim ministru al Armeniei să le facă într-un timp foarte scurt.

  1. A obținut, după două luni de confruntare, demisia primarului de Erevan, Taron Margaryan. Fostul primar al Capitalei este un funcționar de lungă durată al partidului de guvernământ.
  2. Pashinyan a înlocuit conducerea Televiziunii Publice a Armeniei și producătorii de programe care au lăudat autoritățile. Prim-ministrul nou a efectuat și un audit financiar care a dus la inițierea unor dosare penale.
  3. Fostul prim-ministru, care este „omul Gazprom”, Karen Karapetyan, a fost forțat să plece în Federația Rusă după ce au fost efectuate arestări în compania asociată „Norfolk Consulting”. Conflictul din interiorul Partidului Republican din Armenia a dus la demiterea sa din funcția de prim-vicepreședinte al fracțiunii.

    Enlarge

    Karen-Karapetyan
    Karen Karapetyan
  4. „A făcut curățenie” printre funcționarii fostei guvernări. Aproape toți primarii și guvernatorii regiunilor au fost concediați.
  5. Pashinyan a organizat un boicot al lanțurilor mari de supermarketuri deținute de oligarhii asociați cu partidul de guvernământ (Partidul Republican din Armenia), obligându-i să scadă prețurile la bunuri.
  6. Au fost efectuate 30 de percheziții în casele unor autorități criminale și ale unor hoți în lege, determinându-i pe jumătate dintre ei să părăsească țara, în special spre Federația Rusă.
  7. Pashinyan a obținut arestarea generalului și fostului ministru adjunct al Apărării, Manvel Grigoryan, arestul soției și fiului lor care a fost primarul orașului Ecimiadzin. Aceștia și-au atribuit ajutorul umanitar destinat armatei. De asemenea, ei au fost arestați pentru posesie ilegală de arme.

    Enlarge

    Manvel-Grigoryan
    Manvel Grigoryan
  8. A fost arestat Sargsyan Ghazaryan, fostul șef al Securității pe lângă președintelui, după ce au fost efectuate percheziții în casa în care locuia. El a fost acuzat pentru deturnare de fonduri publice în valoare de 9 milioane de dolari.
  9. A fost arestat șeful serviciului de securitate al miliardarului și președintelui Partidului „Armenia Prosperă” Gagik Tsarukyan, pentru acte de violență fizică. Miliardarul nu a fost încă atins de organele de drept.
  10. Au avut loc percheziții și arestări în legătură cu fondurile familiei fostului președinte și fostului prim-ministrului Serzh Sargsyan. Ambii frați ai primi-ministrului, nepoții acestuia au fost dați în căutare. Toți au părăsit țara.
  11. Pashinyan a schimbat conducerea Curții de Casație.
  12. A schimbat conducerea Comitetului de Investigații din Armenia.
  13. A fost percheziționată casa fostului ministru al Apărării Mikael Harutyunyan. Acesta a fugit în Federația Rusă și este dat în căutare.

    Enlarge

    default
    Mikael Harutyunyan
  14. Noul prim-ministru a fondat și a făcut o tradiție de a vorbi live pe Facebook cu oamenii în fiecare seară (sau peste una).
  15. A declarat amnistiere tuturor armenilor care au evitat recrutarea în armată și i-a îndemnat să se întoarcă acasă ca să slujească.
  16. A redus prețul energiei electrice cu 10 drami (0,35 MDL) pentru un kilowatt/oră pentru familiile cu venituri mici de către „Grupul Tashir”, deținut de oligarhul Samvel Karapetyan.
  17. A forțat „Gazprom Armenia” să reducă prețul gazelor cu 20% pentru familiile cu venituri mici. Tariful preferențial a fost stabilit pentru un an, până la alegerile anticipate.
  18. A dislocat trupele armate interne spre granițele cu Turcia și Azerbaidjan, înlocuindu-le pe cele rusești ale FSB-ului.
  19. A creat o comisie pentru elaborarea amendamentelor la Codul Electoral în ajunul alegerilor anticipate.
  20. A schimbat toate computerele Apple la care lucra întreaga guvernare pe computerele produse în Armenia „ArmTab”.

Enlarge

psh
Nikol Pashinyan, liderul protestatarilor care a devenit noul prim-ministru al Armeniei. Foto credit: Kacper Kawecki

Lista a fost efectuată de către Iliya Kusa, expert în politică internațională la Institutul Ucrainean pentru Viitor, pe Facebook. Institutul este un think-tank independent, care prevede schimbări și proiecte de scenarii posibile în Ucraina și oferă analiză de specialitate a evoluțiilor în politicile ucrainene externe și interne.

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.