Un rinocer alb de nord a murit în Cehia; În lume au rămas doar 4 exemplare

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

O femelă rinocer alb de nord („Ceratotherium simum cottoni”) a murit luni seara la grădina zoologică din Dvur Kralove (centrul Republicii Cehe), doar patru exemplare din această subspecie pe cale de dispariție rămânând pe întreaga planetă, relatează France Presse.

Animalul a murit din cauza complicațiilor unui chist rupt, ce cântărea 40 de kilograme. Născută la Dvur Kralove la 15 noiembrie 1983, femela avea de câțiva ani probleme de sănătate majore. Nu exista nicio posibilitate de vindecare, potrivit comunicatului grădinii zoologice care anunță moartea sa.

Grădină zoologică din Dvur Kralove este singura din lume care a reușit reproducerea în captivitate a acestei subspecii rare.

Nu mai există decât patru rinoceri albi de nord în lume: o femelă în vârstă la grădina zoologică din San Diego (SUA) și un mascul la fel de bătrân care trăiește împreună cu două femele în rezervația naturală Ol Pejeta din Kenya. Aceste ultime trei exemplare au fost transferate în Kenya de la grădina zoologică cehă Dvur Kralove în 2009, în cadrul unui proiect numit „Ultima șansă de supraviețuire”, în speranța că nivelul hormonilor feminini vor reveni la normal în mediul lor natural, ceea ce ar fi permis reproducerea lor biologică. Această speranță nu s-a realizat.

Toate celelalte tentative de înmulțire a acestor animale, inclusiv procreerea asistată, au eșuat până în prezent. Sperma rinocerilor masculi care s-au aflat la Dvur Kralove este conservată de institutul de cercetare a animalelor sălbatice din Berlin (IZW). Unul din ovarele femelei care tocmai a murit și diferite tipuri de țesuturi au fost prelevate imediat după moartea sa și trimise la un laborator specializat în Italia, în încercarea de a salva specia, precizează comunicatul.

Originare din Africa centrală și de est, aceste ierbivore impozante au fost decimate de braconieri pentru calitățile afrodisiace atribuite cornului lor, foarte căutat în Asia.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...